Veliki vendski grifon baset - engl. Grand Basset Griffon Vendéen

Napisao/la  Utorak, 06 Rujan 2016 12:00

Veliki vendski grifon baset (VVGB) je lovačka pasmina psa podrijetlom iz područja Vendee u zapadnoj Francuskoj. I danas se uzgajaju za lov na jelene i divlje svinje, te pronalaženje zečeva i divljih kunića. Ova pasmina nastala je od krupnijih pasmina (velikih grifona) i uzgojem smanjivana kako bi bila prilagođenija lovu u žbunju i prizemnom sloju rašća. Iako maleni, vrlo su brzi, jakog glasa, uporni, hrabri i – strastveni lovci.

Zbog dobrih karakternih osobina sve su češće obiteljski psi.

  • Drugi naziv: Grand Basset Griffon Vendéen, Veliki vendejski grifon baset
  • Podrijetlo: Francuska
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VI – goniči i krvosljednici
  • Veličina: srednje velik
  • Životni vijek: 10-15 godina
  • Temperament: veseo, zaigran, prijateljski nastrojen, tvrdoglav, samovoljan
  • Visina: 39-44 cm (ženke manje)
  • Težina: 18 – 20 kg
  • Obojenost: crno-krem, smeđe-krem, žutocrveni-krem, trobojan

Građa tijela: ovi skladni i eleganti psi, kao i svi baseti, imaju nešto izduženiju građu s ravnim i kratkim nogama ali tijelo ipak nije dugo kao u većine baseta.
Lubanja je izdužena i izgleda lagana, ne preširoka. Krzno je oštro, ravno i ne predugo. Stoji uz tijelo – ne smije biti ni runjavo ni svilenkasto. Obrve nikada ne bi trebale prekrivati oči, a šiške ne smiju biti preočite.
Uši su klempave i ovalne, nošene niže na glavi. Rep je debeo, sabljolik, nošen ravno ili blago povijen. Pasmina je prilagođena gotovo svim klimama a zahtjeva tjedno četkanje.

Temperament: VVGB je neovisna, aktivna, divna i prijateljski nastrojena pasmina koja se izvrsno slaže s djecom i drugim psima. Ova pasmina obožava biti u centru ljudske pozornosti pa ih ne bi trebalo puštati same tijekom dužih perioda. 
Što se tiče drugih ljubimaca – potreban je nadzor jer se njihovi lovački instikti mogu uvijek „aktivirati“ što za mačke, zamorce, kuniće i druge sitnije životinje može biti (blago rečeno) neugodno.
Izvrsni su obiteljski psi i u frankofonim zemljama sve su češći kućni ljubimci.

Ova pasmina je pravi pas čopora pa se vlasnicima preporučuje ili provođenje dosta vremena s njom ili nabavka drugog psa. Ako ih se ostavlja same poželjno je da to budu okruženi igračkama jer bi višak energije mogli iskaliti na raznim predmetima. Za njih je idealan život na selu, gdje imaju dovoljno prostora i kojekakve zanimacije koje će ih okupirati. Jako čulo mirisa koje ima ova pasmina može ih odvući u raznim smjerovima pa je čvrsta ograda oko vrta ili okućnice prijeko potrebna. 

Preporuča se ljudima koji vole biti aktivni budući da VVGB nikako nisu lijeni – vole šetnju, igru, muving, sve vrste aktivnosti na otvorenom, a posebno lov. Jasno, nužno ih je držati na povodcu ili traci zbog već spomenutog čula mirisa koji psa „zaposli“ u trenu. Izvrsni su pomoćnici u lovu za lovce koji love na područjima srednje veličine jer su najbrži od svih baseta.

VVGBi su samouvjereni, zaigrani i općenito veseli psi a ta kombinacija ih zna često dovesti do neposluha. Međutim sve dok pas ima pravilno vodstvo i dovoljno aktivnosti na otvorenom neće biti problema. Krasi ih i iznimna inteligencija pa ih se dâ lijepo isdresirati. Međutim lovački instikti su još uvijek izraženi – zanimljiv miris u času ih može odvući od dresure i vlasnika. Radi toga poslušnost im nije jača strana pa im treba strpljiv vlasnik pun razumijevanja koji u dresuri neće biti grub. Treba biti dosljedan i „široke ruke“ u nagrađivanju – dresura s nagrađivanjem je najbolji način treniranja ove pasmine. Iako voli ugađati ukoliko primjeti da mjesto vođe čopora nije upražnjeno vrlo rado će preuzeti inicijativu i ubrzo  postati vođa svom ljudskom čoporu što, naravno, treba izbjegavati.

 

Zadnja izmjena Utorak, 06 Rujan 2016 15:40
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023