Mali vendeski baset grifon – fr. Petit Basset Griffon Vendeen

Napisao/la  Petak, 03 Listopad 2014 06:09

PBGV je najpopularnija od svih pasmina koje potječu iz područja Vendeen. PBGV je pasmina goniča i tragača – uzgojeni su za traganje za zečevima po šipražju i drači. Petiti ne love da bi ubili već da potjeraju divljač na otvoreno kako bi ju dočekao lovac. Podrijetlo vuče od jače i robusnije pasmine, griffon vendeen, a spominje se još u 16. stoljeću.

Vrlo su hrabri i entuzijastični, a strast za lovom ne jenjava s godinama.

  • Drugi naziv: mali vendejski baset grifon
  • Podrijetlo: Francuska
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VI - psi tragači, goniči i srodne vrste
  • Veličina: manji psi
  • Životni vijek: 14 i više godina
  • Temperament: veseo, privržen, tvrdoglav, samodostatan, ekstrovertan, nije za neiskusne!
  • Visina: 34 – 39  cm
  • Težina: 15 – 18 kg
  • Obojenost: pretežito bijeli s crnim, sivim, narančastim, žućkastim; dozvoljena je dvobojnost i trobojnost (crni s bijelim i kremastim oznakama, crvenosmeđi s crnobijelim oznakama, pepeljast)

Građa tijela: riječ je o čvrstim i robusnim psima. Imaju kratke noge, kršnu građu a dužina tijela je malo veća od visine u grebenu. Dužina tijela nije toliko ekstremna kao u baseta ili jazavčara. Lubanja je blago kupolasta, ne preduga ni preširoka. Tijelo je ravnih leđa, mišićavih bedara i vrlo mišićavih sapi, užih prsiju. Uši su ovalne, prekrivene dugim dlakama, okrenute prema licu ali nikad ne dosegnu kraj gubice. Rep je nošen visoko, sužava se prema vrhu kao sablja. Krzno je oštro i grubo s gustom poddlakom koja pruža zaštutu prilikom lova u drači i šikari, srednje dužine. Nikada nije mekano, vunasto ni svilenkasto! PGBV izgleda raščupano i „neuredno“, a poseban izgled daju mu dugačke obrve, brada i brkovi. Četkanje je tjedna obveza jer krzno djeluje kao magnet na čičke, trave i grančice.

Temperament: PBGVi su vesela pasmina, smješni su i nestašni – često ih se naziva sretnim psima i zbog toga se koriste u raznim terapijama ljudi. Već opisan neuredan izgled, dubok glas i konstanto mahanje repom čine ih neodoljivima. Njihova samostalnost i tvrdoglavost često im bude oproštena jer djeluju kao likovi iz crtića!

Vlasnicima se preporuča dobro proučavanje karakteristike pasmine ukoliko razmatraju nabavku petita. Razlog tomu je posvećenost ove pasmine lovu, kopanju i jurenju za štetočinama. Mnogi se zalete prilikom kupnje jer očekuju psa za pratnju koji će biti „mazan i sladak“. Pasmina je uzgajana za lov u čoporu i to naslijeđe je još uvijek jako prisutno pa zanemarivanje odgoja dovodi do vrlo destruktivnog psa. U stanju su uništiti stan ili dvorište u nekoliko minuta! Odgoj ove pasmine ipak nije pretežak jer se radi o visokointeligentnom psu koji voli udovoljiti vlasnicima. Traži se dosljedan i strpljiv odgoj uz čvršću ruku. Nisu za neiskusne vlasnike koji nemaju vremena za bavljenje psom!

Visoka razina inteligencije kod ove pasmine dovodi do čestih pokušaja preuzimanja vodstva čopora ako misle da pozicija vođe nije u skladu s njihovim očekivanjima. Ako pas želi preuzeti čopor takvo ponašanje treba odmah ispraviti da kasnije ne bi došlo do (još) većih problema u ponašanju. Preporuča se i trening na kavez jer psi znaju postati pogubni za okolinu ako ih se pusti same. Ukoliko su često sami, bez ljudske pažnje, mogu postati depresivni. Također, PBGV voli lajati pa i na tom području treba poraditi kako bi se pas naučio koliko toliko kontrolirati. Laje da alarmira, pozdravi, uz pjesmu a često prakticira i zborno pjevanje s drugim psima.

Energiju treba „cijediti“ na dnevnoj bazi. Vlasnici ove pasmine trebali bi biti aktivni (joggeri, biciklisti, kamperi, planinari), ako već nisu lovci. Petiti uživaju u šetnjama, rastrčavanjima i igri, a ležanje i mir im nikako ne pašu. Treba izbjegavati puštanje s povodnika jer se lovački instikti ovog lajavca mogu svaki čas aktivirati. Ako se to dogodi, petiti se ne osvrću dok ne pronađu ono što su nanjušili. Poželjna je dobro ograđena okućnica većih dimenzija - pravi su umjetnici u pronalaženju „rupa“ pa mogu pobjeći ako za to osjete potrebu. Ako već ne pronađu rupu, iskopaju si izlaz. Nisu za stanove i urbana područja – što nemaju u veličini nadomještaju glasom i energijom!

Vrlo su budni, oprezni i svojeglavi po prirodi. S drugim psećim ljubimcima se dobro slažu ali ostali ljubimci često nagrabuse zbog lovačkih instikata. Zbog toga ih treba od najranije dobi privikavati da mačke, ptice i vjeverice nisu divljač. S ljudima i djecom su divni, pažljivi i privrženi ali njihova razina energije i grublja igra može biti neprikladna za manju djecu. Zbog energičnosti i visoko nošenog repa često se znaju naći na tapeti drugih pasa koji to doživljavaju kao izraz dominacije – o tome treba voditi računa.

Vješti su u plašenju divljači i dobro funkcioniraju samostalno i u čoporu. Njihovi sabljoliki repovi imaju bijeli vrh čime ih vlasnici lako prepoznaju u šipražju. Kada uhvate miris trče dugo i brzo a za njih su idealni srednje veliki tereni. U lovu se ne fokusiraju samo na zečeve – druga divljač nađe se pred njihovim nogama.

Lovac.info
Zadnja izmjena Subota, 22 Studeni 2014 12:35
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023