Mali Nizozemski pas za lov ptica na vodi – KOOIKERHONDJE

Napisao/la  Srijeda, 22 Lipanj 2016 15:04
Mali nizozemski pas Mali nizozemski pas

Kooikerhondje – Small Dutch Waterfowl Dog

FCI standard: N° 126 19. 10. 2001.
Zemlja porijekla:Norveška
Datum standarda : 25.08. 2001.
Klasifikacija FCI: Grupa 8 - Retriveri. šunjkavci i psi za vodu, Sekcija 2 - Šunjkavci

Namjena:

Lovački pas, tamanitelj štetočina i pas za pratnju.

Veličina:

Visina u grebenu iznosi 35 - 40 cm, težina iznosi 10 kg

Dlaka:

Dlaka nizozemskog španijela srednje je dužine i lagano valovita.  Boja je najčešće bijela s narančastim mrljama.  Vrhovi ušiju moraju biti crni i nazivaju se "naušnice".

Njega:

Potrebno mu je malo njege. Treba ga redovito četkati i kontrolirati uši. Ako je potrebno, odrežite suvišne dlake između jastučića na šapama.

Narav:

To su ljubazni, veseli, pažljivi, hrabri, samosvjesni, aktivni, inteligentni i po potrebi oprezni psi.  Nije svačiji prijatelj, rijetko laje i jako se veže za jednog čovjeka. Zbog svoje osjetljive naravi nije pogodan za djecu.

Odgoj:

Kao i kod svih pasa i ovdje je potreban dosljedan odgoj. Ove životinje su inteligentne i znatiželjne. Zahvaljujući tim sposobnostima uče brzo.  Nije im potreban tvrd odgoj, jer reagiraju već i na promjenu glasa.
Svejedno, budući gospodar mora biti čvrsta ličnost, kako bi se mogao suočiti s dominantnim karakterom ovoga psa.

Socijalno ponašanje:

Odnos s drugim psima i kućnim životinjama bit će dobar, ako ste ga od malih nogu privikavali na zajednički život. Ovaj pas nije svačiji prijatelj, prema strancima je suzdržan. Prijatelje obitelji pozdravlja s entuzijazmom.

Vježbanje:

Ovi psi obožavaju trčanje i ludovanje. Tri puta dnevno ići "oko kvarta" za njih je ravno osudi. Većina primjeraka voli plivati i aportirati, dobri su na natjecanjima iz okretnosti i poslušnosti.


Povijest pasmine

Njegova domovina je Nizozemska. Nizozemski prepeličar – Kooikerhondje spada među vrlo stare pasmine, dokazi o njegovom postojanju sežu u godinu 1500. Njegovi predci nisu točno određeni, vjerojatno je potomak španijela. Negdje oko 1930 godine ova pasmina je skoro izumrla. Godine 1939 započet je ciljan uzgoj ove pasmine. Pasmina je Nizozemski standard dobila 1966 godine. Pasmina se koristila najčešće za lov pataka, a van lovne sezone za lov predatora. Pasmina je raširena po Kanadi i Americi, a nekoliko jedinki ove pasmine moguće je pronaći i u Skandinaviji i Europi. U današnjem vremenu, ova pasmina je potpuno lovačka i obiteljska. Također, ova pasmina je dosezala dobre rezultate u raznim kinološkim disciplinama poslušnosti, sporta, kao i u agilitiju.

Opis pasmine

Po obliku je Nizozemski prepeličar – Kooikerhondje malen, njegovo tijelo je kvadratično i skladno građeno. Dlaka je srednje duljine, vodootporna, lagano valovita te svilenkasta. Podlaka je vrlo kratka i gusta. Boja dlake je bijela sa čistim narančasto crvenim uzorcima koji prevladavaju. Značajna su tamnije ofarbane uši kod ove pasmine. Pasmina nije zahtjevna za njegovanje, dlaka je vrlo otporna na nečistoće i vodu, dovoljno je jednotjedno četkanje.

Karakter pasmine

Po naravi je Nizozemski prepeličar tih, zaigranim radničav, inteligentan, energičan, vrlo dobar lovac i čuvar, uvijek dobroćudan, pažljiv, vesel, nježan, temperamentan, dobrodušan. Ovu pasminu je lagano podučavati. Vrlo je obziran na vlasnika i članove obitelji. Nije najbolji za druženje s malom djecom jer ne voli neočekivani dodir i buku, ali vrlo se dobro slaže sa starijom djecom koji se pravilno odnose prema njemu. Kod neznanaca pas je u početku vrlo suzdržan, ali s vremenom može postići prijateljski odnos. Što se tiče odnosa sa drugim životinjama, Kooikerhondje je u početku vrlo oprezan, ali ne stvara probleme ako se socijalizira. Na šetnjama van lovišta mora biti na povodcu zbog jako izraženog lovačkog nagona. Pasmina potrebuje psihičku zaposlenost te puno gibanja(trčanje, plivanje, lov, donošenje loptice). Pasmina je vrlo sretna ako ima dovoljno veliko ograđeno dvorište.

Zdravlje pasmine

Moguće zdravstvene probleme mogu biti mrena, epilepsija, Von Willenbrandova bolest, degenerativne ozljede mišića i kralježnice. Sve bolesti su genetske te se razvijaju samo do starosti od 18 mjeseci. Kasnije ne dolazi do bolesti.

 

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023