Talijanski oštrodlaki gonič

Napisao/la  Srijeda, 27 Srpanj 2016 09:09


Ovo je talijanska pasmina koju ljubitelji pasa visoko cijene zbog njegovih snažnih i brzih nogu tipičnih za pse koji love pomoću vida, no posjeduje i odlične vještine praćenja ravne psima koji love pomoću njuha-sve to je Segugio Italiano.  

Hrvatsko ime: Talijanski oštrodlaki gonič
Službeno ime (FCI): Italian Rough-Haired Hound
Originalno ime: Segugio Italiano a Pelo Forte
Nadimak: Italian Rough-Haired Segugio, Segugio

FCI No: 198
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Italija
Visina: 50cm - 60cm
Težina: 18-26 kg

Ovo je talijanska pasmina koju ljubitelji pasa visoko cijene zbog njegovih snažnih i brzih nogu tipičnih za pse koji love pomoću vida, no posjeduje i odlične vještine praćenja ravne psima koji love pomoću njuha-sve to je Segugio Italiano. Osim po svom ugodnom harmoničnom lavežu, poznat je i po izvrsnoj vanjštini. Nastala od primitivnih egipatskih goniča i rimskih molosa, ova pasmina se izvorno koristila za lov na veprove. Međutim, kako je broj veprova smanjen, danas se talijanski gonič koristi za lov na kuniće i drugu sitnu divljač s krznom. Poznat po svojim brzim "čeličnim nogama", pas s lakoćom progoni brzi plijen. Ovaj odlučni lovac može loviti cijeli dan bez odmora i dalje će s jednakim oduševljenjem htjeti loviti sutradan i dan nakon toga. Sposoban je loviti na bilo kakvom terenu, radilo se o ravnoj zemlji ili brdovitom području s gustom vegetacijom.

Talijanski gonič je dopadljiva pasmina. Ovaj pas ima tanko "suho" tijelo laganih kostiju. Kao poseban znak raspoznavanja mu služe duge ovješene uši koje su nisko postavljene i presavijene na vrhu. Taj elegantni pas može imati dvije vrste dlake-čvrstu poput žice i glatku. Oba tipa talijanski ljubitelji pasa visoko cijene. Talijanski je gonič uporan lovac s odjekujućim lavežom, no budući da je u kući tih i miroljubiv, prikladan je za pratitelja. Goniči inače uživaju u ljudskom društvu i udobnostima doma, pri čemu ova pasmina nije iznimka. On će zahtijevati tretman kao član obitelji i željeti će se uključiti u sve obiteljske aktivnosti. Ova pasmina nikad ne bi smjela biti ostavljena u psećoj kućici u dvorištu ili dugo ostavljena sama. Psu će biti dosadno, što će pokazati uništavanjem. Goniči su prilično nezavisni psi pa njihov odgoj može predstavljati izazov. Ipak, s obzirom na krv mastifa, talijanski gonič je nešto voljniji prihvatiti trening.

Zadnja izmjena Petak, 22 Srpanj 2016 09:30
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023