Lovačko društvo Šibenik u Jadrtovcu gradi Lovački dom

Napisao/la  Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 08:35

ld-šibenik-dom-13Za šibenske lovce ovo je posebna godina, prvo su proslavili stotu godišnjicu postojanja, dobitnici su nagrade Krešimirova grada, a uskoro će u Jadrtovcu, na području zvanom ‘Kava’ u srcu lovišta graditi svoj dom. Već su dobili zeleno svjetlo od gradske i županijske vlasti, imaju pristanak Šumarije i mjerodavnog Ministarstva, a i Ured državne imovine im je obećao ustupiti zemljište.

Za šibenske lovce ovo je posebna godina, prvo su proslavili stotu godišnjicu postojanja, dobitnici su nagrade Krešimirova grada, a uskoro će u Jadrtovcu, na području zvanom ‘Kava’ u srcu lovišta graditi svoj dom. Već su dobili zeleno svjetlo od gradske i županijske vlasti, imaju pristanak Šumarije i mjerodavnog Ministarstva, a i Ured državne imovine im je obećao ustupiti zemljište.

ld-šibenik-dom-13

STVAR PRESTIŽA

- Ponosni smo činjenicom da smo najstarije društvo u Hrvatskoj, postojimo duže nego Hrvatski lovački savez. Za Šibenčane biti lovac uvijek je bilo više od lova, to je stvar tradicije i prestiža. Nekad je gotovo svaka šibenska obitelj dala barem jednog člana našeg Društva i mišljenja sam da nakon 100 godina postojanja trebamo dobiti dostojni Dom. Sve pripremne radnje su učinjene i samo je pitanje dana kada ćemo krenuti s realizacijom projekta. Ostaje nam još ishodovati nekoliko dozvola, ali i tu smo na samom kraju. Dom bi željeli graditi od kamena, ali još ćemo vidjeti hoće li nam se želja ispuniti. Dugoročno, plan nam je pokrenuti Lovni turizam – kazao nam je Zoran Baić, predsjednik Lovačkog društva Šibenik. Novac im, tvrdi, nije problem jer su mnogi članovi društva vlasnici tvrtki, a raspolažu i dovoljnim brojem građevinara, zidara, tesara, krovara, pitura, električara…

- Sve planiramo graditi sami, tu neće biti problema. Viziju imamo, samo treba zavrnuti rukave – nastavlja Baić.

Davnih 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća društvo je brojilo 500 članova, a danas ih je aktivnih 120. Osim lovom, ovi uglavnom stariji muškarci brinu i za povećanje fonda divljači, životinjama dostavljaju prijeko potrebnu vodu, a baš ovih dana mnogima čuvaju vinograde od navale divljih svinja.

OBRANA ŠIBENIKA

- Lovački hobi sa sobom nosim puno odricanja. Početkom Domovinskog rata, 1991. godine, preko 300 članova našeg društva pod lovačkim oružjem formirali su grupu za obranu grada Šibenika. Mnogi su otišli u HV… Danas taj hobi podrazumijeva da i po nekoliko dana u tjednu morate biti na raspolaganju. No, preduvjet za sve je ljubav prema prirodi. Ilustracije radi, samo ove godine smo u kamenice ulili 80.000 litara vode kako bi životinje imale što piti – otkriva nam Baić. Trenutno traje sezona lova na divlje svinje (čiji je odstrel ograničen), divlje kuniće i fazane, a slijedeći mjesec lovit će se zečevi.

- Lovni fond nam je dobar, ne radimo samo na njegovom održavanju već ga se trudimo povećati. Posebno nas veseli povećanje fonda jarebice kamenjarke, naše kraljevske ptice, a i divljih svinja je sve više. Na nekim mjestima pojavile su se i prve srne – ponosno će predsjednik Šibenskog lovačkog društva koje djeluje na području Srime, Jadrtovaca, Donjeg Polja, Vrsnog, Podinama… Društvo poziva mlade da se uključe u lov i lovstvo ne samo zbog lova već i zbog druženja, sklapanja prijateljstva.

- Dobili smo oko 17 novih članova, mladih lovaca u dobi od 35 do 40 godina i nadamo se povećanju članstva – ističe Baić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj postoji 65.000 registriranih lovaca, koji posjeduju oko 100.000 komada lovačkog oružja, a od 1. srpnja mnogi mogu pojednostavljeno odlaziti i na europska lovišta.

AUTOR: Antonija Mrša
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 08:35
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023