LD Orlovac slavi 70. godišnjicu

Napisao  Ponedjeljak, 07 Rujan 2015 00:06

KARLOVAC - Najstarije lovačko društvo u Karlovačkoj županiji LD Orlovac, danas proslavalja 70. godišnjicu svoga postojanja.

Osnovano 1945. svih ovih godina nikada nije imalo prekide u radu. Trenutno okuplja tridesetak lovaca koji brinu o 2018 hektara lovišta. Ono se proteže od Orlovca, Kobilića, dijela Banije sve do 'materijalke' u Drežniku.

Svi vrijedno rade, kaže novi predsjednik Dražen Obajdin, a kad imaju probleme onda se oni odnose na divlje svinje i konje koji uništavaju usjeve.

Dok za divlje svinje organiziraju lovačke hajke kojima smanjuju broj prema plannu gospodarenja, s konjima je priča drugačija.

Iako su u staništu u velikom broju, oni ne spadaju pod divlje svojte niti postoji ikakav plan za njihov odstrijel, uz to svi ti konji imaju vlasnike. Kada naprave štetu na usjevima građani odštetu ne traže od vlasnika već lovačkog društva.

No, lovci LD Orlovac zato djeluju preventivno pa vlasnicima poljoprivrednih površina dijele repelente, "električne čuvare" i slično.

Inače, LD Orlovca poznat je i po lovu na fazane na koji stižu brojni kolege lovci. Godišnje u stanište uvedu 200 fazana, a oko 70 ih odstrijele.

Na pitanje što se dogodilo s lisicama posebnom mladim koje se u sve većem broju mogu vidjeti u naseljenim mjestima, Obajdin kaže da je razlog tome velik broj neobađenih površina. Lisice su zato svoja legla preselile iz šume u naselja, a kako je 300 metara od naselja i u naseljima zabranjena lovna djelatnost, odstrijela nema.

Izvor: radio-mreznica.hr objavili 6.9.2015.
Zadnja izmjena Četvrtak, 17 Rujan 2015 01:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023