TAKTIKA I TEHNIKA OTKRIVANJA PROTUZAKONITOG LOVA

Napisao  Nedjelja, 17 Siječanj 2010 05:29
O tehnici i taktici otkrivanja protuzakonitog lova u svom članku piše naš suradnik Ronald Pihler, razlikujući dva tipa osoba koje pristupaju toj nečasnoj i potuzakonitoj radnji, u članku se donose i statistički podaci o protuzakonitom lovu za proteklih nekoliko godina što ih obrađuje MUP RH.

SHEMA
KRIVOLOVAC ( LOVAC ) < ---------- SURADNJA ? ----------- > LOVOKRADICA

1.bez dopuštenja za lov divljači
bez vozila ( pomoćnik ? )
1.sa vozilom
2. bez vozila ( pomoćnik ? )
 
LOV DIVLJAČI
ODSTRJEL DIVLJAČI
LOV DIVLJAČI
ODSTRJEL DIVLJAČI
3.sa dopuštenjem za lov divljači sa vozilom  
ODSTRJEL LOVOSTAJOM ZAŠTIĆENE DIVLJAČI
NEPRIJAVLJIVANJE ODSTRIJELJENE DIVLJAČI
 
KONTROLA

LOVNIK ( izdaje dopuštenje za lov divljači , potvrdu o porijeklu divljači)
POMOĆNI LOVNICI ( izdaju dopuštenja za lov divljači )
1.izdana dopuštenja za lov divljači - provjera
2.registracijska tablica vozila - provjera ( vozilo lovca , strano vozilo ) 3.potvrda o porijeklu divljači i divljačine - provjera ( kod pretrage vozila i prostorija )
 
TAKTIKA NA TERENU

1.obilazak

2.zasjeda i praćenje ( na putu , kod vozila , kod stana )

3.upotreba teh. sredstava ( foto-aparata , kamera , sistema za praćenje putem signala , IC-uređaji )

TAKTIKA I TEHNIKA KOD PRONAĐENE ODSTRELJENE DIVLJAČI

1.utvrditi vrijeme i mjesto odstrjela i uginuća
2.vještačenje zrna
3.kretanje osoba i vozila u vrijeme odstrjela i uginuća divljači 4.tragovi na mjestu odstrjela ( zrna , čahura , odječe , obuće , vozila , izlučevine i dr. )
TEHNIKA KOD OSUMNJIČENIKA
1.usporedba tragova sa mjesta krivolova sa tragovima kod osumnjičenika ( oružju , prostorijama , vozilu , odjeći , obući , )
2.DNK analiza odgovarajućih tragova ( tjelesne izlučevine na mjestu događaja , na divljači i osumnjičeniku )

Kao što je vidljivo iz sheme , vršitelje protuzakonitog lova dijelimo na dvije osnovne skupine : lovokradice ( zvjerokradice ) , a to su osobe bez položenog lovačkog ispita i krivolovce koji su osobe sa položenim lovačkim ispitom . Udio kaznenih djela Protuzakoniti lov iz članka 258 u ukupnom broju kaznenih djela kroz period od 2004. do 2008. godine iznosi oko 0,3 %. Pregled izvršenih kaznenih dijela Protuzakonit lov opisano u članku 258. KZ-a za vremenski period od 2004. do 2008. godine.

Godina

Ukupno KD

KD sa odmah
poznatim počiniteljem

KD sa nepoznatim
počiniteljem

Ukupan broj
razriješenih KD

Ukupno otkriven
broj KD u postotku

2008

219

44

175

147

67,12

2007

193

42

151

118

61,14

2006

200

52

148

109

54,50

2005

187

55

132

113

60,00

2004

168

55

131

108

64,00


Podaci iz MUP-a RH.

Lovokradice ( zvjerokradice ) su osobe koje poznaju terene gdje vrše protuzakoniti lov jer i prebivaju tu ili u blizini lovišta ili imaju suradnike sa terena . Dolaze vozilom ili ih suradnik doveze i dođe po njih i lovinu , a love i po noći svjetlima iz vozila . Love svu divljač . Odgovaraju za protuzakoniti lov ( zatečeni s oružjem u lovištu s dozvolom ili bez dozvole za držanje i nošenje oružja ) ili za protuzakoniti lov i protuzakoniti odstrjel divljači ( odstrijeljena divljač ) .

Krivolovac je obično član lovačke udruge ili društva te vrši protuzakoniti lov u svom lovištu ili tuđem lovištu . Dolazi vozilom ili ga suradnik doveze i dođe po njega i lovinu , ili se sam kasnije vrati po skrivenu lovinu . Može vršiti protuzakoniti lov bez dopuštenja za lov divljači ( zatečen u lovu bez dopuštenja za odstrjel divljači ) , a odstreljuje svu divljač ( odstrijeljena divljač ) ili sa dopuštenjem za lov divljači ( odstreljuje lovostajom zaštićenu divljač ili odobrenu odstrijeljenu divljač ne prijavi po propisu ) što je daleko češći slučaj jer je sa dopuštenjem za lov divljači ipak legalno s oružjem u lovištu i dok ne izvrši protuzakoniti odstrjel divljači ne vrši povredu zakona i ne treba se skrivati .

Radi sprječavanja vršenja protuzakonitoga lova potrebno je vršiti stalne kontrole lovišta putem lovočuvarske službe ali i svih lovaca udruge ( lovačke ophodnje ) . Potrebno je pratiti tko i sa čim ulazi u lovište ( najlakše lovci koji eventualno prebivaju u mjestima o okviru lovišta ) . Svako sumnjivo kretanje i ponašanje , a posebice uočavanje oružja u nepoznatih osoba u lovištu treba smjesta prijaviti policijskoj upravi . Dobro je pratiti sumnjive osobe i vozila , zapisati opisne podatke i registraciju vozila i to predočiti policiji . Nikako ne treba sam lovac-lovočuvar ulaziti u sukobe bilo koje vrsti sa osobama zatečenim u lovištu , pa ako nije u mogućnosti dobrovoljno izvršiti svoje ovlasti dane mu po Pravilniku o lovočuvarskoj službi jednostavno treba izvršiti dojavu policiji . Posebno je opasno približavati se i tražiti osobe po noći jer može doći do upotrebe oružja od strane nepoznatih osoba , dovoljno je zapisati registarske brojeve vozila ako ih ima i takove osobe prijaviti i sačekati dolazak policije . Mobitel , foto-aparat ili kamera ako je moguće mogu veoma pomoći lovočuvaru .

U slučaju pronalaska odstrijeljene divljači odmah dojaviti policiji i lovniku , a potrebno je osigurati mjesto radi očuvanja eventualnih tragova , ništa ne dirati , a samu divljač ne micati radi policijskog očevida . Gdje je više protuzakonitog lova potrebno je češće vršiti posebne kontrole zatečenih osoba i lovaca u lovištu i njihovog lovnog statusa putem izdanih odobrenja za lov divljači , dozvole za držanje i nošenje oružja , provjeriti zatečena vozila , odnosno brojeve registarskih tablica kako bi se saznao vlasnik vozila pa potom provjeriti dali mu je izdano odobrenje za lov divljači ( kod lovnika i pomoćnih lovnika ) ako osobno nije zatečen kod vozila ili nađena u lovištu .

U tu svrhu bilo bi dobro da i svako lovačko društvo ( posebno veća društva ) ima evidenciju registarskih tablica vozila svojih lovaca što poštenim i dobronamjernim lovcima neće smetati , a odmah na licu mjesta će se utvrditi pripada li to vozilo domaćem lovcu ili stranoj osobi i time znatno olakšati lovočuvarima kontrolu lovišta .

Provedbu pravnih propisa vezanih za lovstvo i lov nadzire Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodnoga gospodarstva putem lovnih inspekcija i MUP preko svojih policijskih uprava temeljem povrede čl.258. Kaznenog zakona ( N.N.Br.110/97. ) .

 

22.05.2009. PICHLER RONALD

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023