Lovački muzej HLS-a

Napisao  Nedjelja, 04 Ožujak 2012 19:45

LOVAČKI MUZEJ nakon velikog renoviranja 2009. godine, još ljepši, bogatiji, zanimljiviji i intrigantniji...

muzej_hls                       
Voditelj: Kustos: Marijan Lekić
Adresa: V. Nazora 63, Zagreb
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web site: www.hls.com.hr
Radno vrijeme: sri, pet, sub 08.00-13.00
uto, čet 12.00-17.00 
Direktni tel./fax:  +385 1 4876-567 
Gsm:  

Iz povijesti

Zaključkom skupštine tadašnjeg lovačkog saveza Hrvatske, mjeseca svibnja 1952. pristupilo se stvaranju Lovačkog muzeja Lovačkog saveza Hrvatske. Muzej je bio smješten od 1953. privremeno u prostorijama u centru grada (Ul. Franje Račkoga 9.) i funkcionurao je u obliku izložbe, na istoj lokaciji  je prvi puta i otvoren 25. 11. 1955. Konačno je preseljen u vlastite prostorije (Ul. Vladimira Nazora 63), u nekadašnjoj vili Volmunt. svečanim otvaranjem u 17 sati 26. 2. 1965. godine.

Fundus muzeja

Fundus Muzeja broji više od 2000 predmeta, uglavnom vrhunskih trofeja divljači s područja Hrvatske, te primjerke zanimljivih atipičnih trofeja (los, rakunov pas i dr) i anomalija. Jedinstven je postav zbirke ptica i zbirke ptičjih jaja (171 vrsta).

Izuzetno je zanimljiva zbirka lovačkog oružja, koja obuhvaća hladno i vatreno oružje korišteno od 16.st. do danas. Fundus se stalno povećava darovima lovaca. Stalni je postav izložen u ambijentalno uređenom prostoru.

Povremeno se organiziraju tematske i prigodne izložbe te predavanja u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom.

 

Lovački Muzej danas

Lovački muzej pruža uvid u dio prirodoslovne baštine vezan za životinjski svijet naših krajeva.

Njegova je uloga danas poučna, obrazovna i odgojna zbog toga jer u posjetiteljima razvija osjećaj potrebe zaštite i unapređenja našeg prirodnog bogatstva. Posjeti muzeju djeci predškolske i školske dobi pomažu u izgradnji njihovih spoznaja te u oblikovanju stavova o potrebi očuvanja kako faune, tako i prirodne cjeline.

Muzej organizirano u skupinama posjećuju djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, lovci i lovački novaci - polaznici škola i fakulteta, ljubitelji prirode te svi domaći i inozemni turisti koji žele vidjeti dio sačuvane hrvatske nacionalne lovačke kulture.

Muzej za organizirane skupine osigurava stručno vođenje i podrobnije upoznavanje sa zbirkama.

Kako se vrhunski trofeji divljači ne smiju odnositi u inozemstvo, u Lovačkom se muzeju čuvaju svi oni koje je otkupila Republika Hrvatska, što na posjetitelje ostavlja poseban dojam koji dugo pamte.

Na dva kata, na površini većoj od tisuću četvornih metara, stalni je postav raspoređen prema tematskim zbirkama:

  •  trofeji, zbirka s više od 400 trofeja divljači
  •  fosili, osteološka zbirka s više od 200 izložaka te fosilnih nalaza
  •  jaja, zbirka s više od tisuću ptičjih jaja
  •  sisavci i ptice, oko 350 dermopreparata
  •  lovačko oružje, zbirka s 52 izloška
  •  lovački pribor i streljivo, zbirka s gotovo 200 izložaka
  •  lovačke značke i odličja, zbirka s više od 400 izložaka

Ambijentalni prikaz staništa biljnog i životinjskog svijeta naših krajeva, simulacija prirodnog krajolika, postignut je prezentacijom dijela izložaka osvijetljenim scenografijama u deset velikih diorama ozvučenih cvrkutom ptica i zvukovima prirode.

Dojam lovačkog kolorita povećavaju visokom zanatskom perfekcijom izrađene makete lovačkih čeka, hranilica i ostalih lovno-tehničkih i uzgojnih objekata - ti su izlošci ujedno i nezamjenjiva nastavna pomagala u usavršavanju lovaca te u obrazovanju polaznika lovačkih škola i fakulteta.

Muzej prikazuje i jedinstvenu evropsku oološku zbirku jaja ptica, oko 1000 komada tj. 350 legla ptica koje se kod nas gnjezde, a zbirci s nekoliko stotina dermopreparata ptica posvečena je posebna pažnja, pa su ptice smještene, osim u trima dioramama i u 5 vitrina.

Kao naročitu zanimljivost u Muzeju čine nekoliko fosilnih nalaza (iskopine) losa i jelena golemoga, s područja Pitomače, Vrbovca, Drenovaca i Košutarice (kod Jasenovca), te bogata i vrlo instruktivno - edukativna zbirka netipičnih,abnormalnih i ostalih trofeja naše divljači,te osteološka zbirka kostiju brižno čuvana i prikazana u 2 vitrine.

Prikazan je i povjesni razvoj lovačkog oružja od vremena kad se počeo upotrebljavati barut,razvoj lovačkog streljiva ,lovačke opreme,rasprslog i oštećenog lovačkog oružja,oružja lovokradica i dr. Cijeli prostor Muzeja je ozvučen cvrkutom ptica i zovom prirode ,pa se posjetitelj osjeća kao da je uistinu u prirodi.

Zbirke Muzeja svjedoče o stoljetnoj lovno-uzgojnoj tradiciji i kulturi u Hrvata,a posebice su zanimljive predškolskoj djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola,studentima bioloških smjerova,lovcima i lovačkim pripravnicima-polaznicima škole za lovce-zaštitarima prirode i ostalim ljubiteljima živog svijeta.

Doći u Zagreb ili prošetati Tuškancem, a ne posjetiti Lovački Muzej, bila bi uistinu šteta ne odvojiti se tako na tren od svakodnevne gradske buke i osjetiti zov zelenih prostranstava s bogatom faunom, naših zavidno njegovanih lovišta, marljivošću hrvatskih lovaca.

Kustos Marijan Lekić podsjeća kako je Muzej osnovan prije 63 godine, i  njemu je stalan postav zbirki trofeja divljači, lovačkog oružja, fosilnih nalaza, jaja, dermopreparata divljači, zvijeri  i ptica, lovačkih odličja i značaka, te povijest lovačkog tiska kao i najnovija zbirka dermopreparata divljači, zvijeri i gmazova iz Afrike, Azije i Amerike, donacija  Ignaca  Jurkovića - Naceka  i Marijana Kraljevića Kinga.  Lovački muzej važan je da i ostali građani, osobito mladi, a  ne samo lovci, bolje upoznaju sa zadaćom lova u očuvanju prirodne i kulturne baštine koja se ovdje zrcali kroz  130. godišnju hrvatsku  lovačku tradiciju.

Lovački muzej je smješten na Tuškancu  u Vili Wohmultu u  Nazorovoj ulici br. 63  (gdje je i sjedište Hrvatskog lovačkog saveza)  koju je nedavno  „Globus" proglasio jednom od 10 najljepših vila u Hrvatskoj ( djelo je arhtiekata Pollaka i Bornstajna, koji su je  gradili  od 1925 do 1927. godine).

Do njega vozi autobus ZET-a s Britanskog trga, a silazi se na trećoj  stanici.  Pješice s dolazi za  desetak minuta kroz Park Tuškanac ili Kovačićevom ulicom iz Ilice korz Dežmanov prolaz. Za posjetitelje je osiguran besplatan parking u dvorištu muzeja.
Lovački muzej je otvoren utorkom i četvrtkom od 12. do 17  sati, srijedom, petkom i subotom od 8 do13 sati, a za grupne posjete prema dogvoru. Sve obavijesti  na tel.: 01 / 48 34 557 ili 099 / 60 60 613 ili e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 Cijena ulaznica je 20 kn, a za djecu, učenike i studente 10 kn. 

ČUVAJMO PRIRODU ZA MLADOST KOJA DOLAZI, KAKO TO GODINAMA, STRUČNO,SAVJESNO I S LJUBAVLJU ČINE LOVCI!!!

Izvor: HLS 

Zadnja izmjena Nedjelja, 04 Ožujak 2012 22:26
Čitajte još u ovoj rubrici: Europska noć muzeja u Lovački muzeju »
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023