Održan prvi HubertFest

Napisao/la  Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 00:37

Nakon tradicionalnih manifestacija, Festivala samoniklog bilja, Krafi festa i Dana istarskog zvončića, koje općinu Kršan čine prepoznatljivom i van granica županije, u Kršanu je ovog vikenda održan i prvi HubertFest, festival lova.

Nakon tradicionalnih manifestacija, Festivala samoniklog bilja, Krafi festa i Dana istarskog zvončića, koje općinu Kršan čine prepoznatljivom i van granica županije, u Kršanu je ovog vikenda održan i prvi HubertFest, festival lova.U spremanju hrane natjecali su se lovni uredi iz Pule, Poreča, Buja, Rovinja, Pazina i Labina, te van konkurencije lovačka društva Kamenjarka iz Labina i Zec iz Kršana. Sedam lovnih ureda natjecalo se u pripremi hrane, koju su brojni posjetitelji kušali, a žiri u sastavu Ivan Bertonja (Rovinj), Nikola Cindrić (Novigrad) i Josip Janeš (Buzet), najboljim proglasio, lovni ured Buje.

Najviše posjetitelja prvog HubertFesta okupilo se na demonstraciji rasijecanja mesa, na kojoj su veterinari objašnjavali kako postupati s ustrijeljenom divljači, te kako pravilno nakon odstrjela, zbrinuti meso i koji su dijelovi divljači najbolji za pripremu hrane i na koji način. Posjetitelji su imali prilike uživati i u izložbi lovačkog oružja, lovačke opreme i odjeće, kušati istarske prirodne specijalitete, pogledati izložbu prepariranih životinja, od velikog medvjeda ustrijeljenog u blizini Oprtlja pa do najmanjih ptica. Pod velikom šatorom bila je upriličena izložba gljiva, meda, sira, lavande, te raznoraznih lovačkih trofeja.

Veliki broj posjetitelja, privukao je i defile lovaca i dvadesetak lovačkih pasa. Lovci su se na lovištu Lovačkog društva Zec iz Kršana, natjecali u lovu na fazane, a nakon završenog lova suci Matija Galanat i Milivoj Dagostin proglasili su najbolje. To je Predrag Demirović iz Pule, koji je ocijenjen s nešto više bodova od Borisa Medice iz Buja.

- Sveti Hubert je zaštitnik lovaca, koji se slavi 3. studenog, te smo po njemu odabrali i naziv manifestacije i prvu subotu nakon tog datuma kako bi zajednički proslavili taj dan i na taj način približili lovstvo zainteresiranima, jer lov je puno više od samog odstrjela divljači. Osim toga, namjera nam je sagledati potencijale lovnog turizma, kao i konzumiranje jela od divljači i općenito ponuda proizvoda na bazi divljači. Kršan, odnosno Istra, ima resurse i zato ih valja dobro iskoristiti, kako bi obogatili ugostiteljsku i turističku ponudu i razvili ovu vrstu turističkog proizvoda, rekla je začetnica HubertFesta i direktorica Turističke zajednice Općine Kršan, Patricija Zanketić.

Istra ima dugu tradiciju lovstva, 38 lovačkih društava, 4 tisuće lovaca a godišnje je posjeti i više od tisuću inozemnih lovaca od kojih se uprihodi oko 3 milijuna kuna. Istarski lovci organiziraju niz manifestacija ali, nakon gotovo dvadeset godina od osnutka Lovačkog saveza, Hubertfestom žele objediniti različite aspekte lovstva od onog kinološkog do gastronomskog. Prigoda je to da se i šira publika upozna sa svijetom lovstva kaže predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Gracijano Prekalj.

Glas Istre, 09.11.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 08 Prosinac 2014 02:06
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023