Godišnja raspodjela sredstava po osnovi plaćene lovozakupnine

Napisao/la  Utorak, 16 Rujan 2014 01:37

Među ovlaštenicima prava lova (u pravilu lovačke udruge) pogrešno se tumači odredba danka 36. u vezi s odredbom člankom 27. sta­vak 1 i stavak 2. Zakona o lovstvu.

Među ovlaštenicima prava lova (u pravilu lovačke udruge) pogrešno se tumači odredba danka 36. u vezi s odredbom člankom 27. sta­vak 1 i stavak 2. Zakona o lovstvu.

Naime, lovačke udruge smatraju da su župa­nije i Grad Zagreb obvezne svakom ovlašteniku prava lova (u pravilu lovačkoj udruzi) izvršiti povrat 50 posto financijskih sredstava od lovozakupnine ako ta sredstva nisu raspoređena kao naknada vlasnicima zemljišta u roku od godine dana od dana uplate.

Takvo pogrešno stajalište rezultat je neznanja čelnika lovačkih udruga, županijskih saveza i stručnih osoba za provođenje lovnogospodarskih osnova.

Županije i Grad Zagreb će, suglasno stavku 2. članka 27., a u vezi s člankom 1. stavak 1. Zakona o lovstvu, koristiti taj novac za razvoj i unaprje­đenje lovstva na način i u postupku koje županije propišu svojim aktima. Stoga se ne podrazumi­jeva da županije i Grad Zagreb imaju obvezu svakom ovlašteniku prava lova usvojiti program vezan uz razvoj i unaprjeđenje lovstva, nego je to diskrecijsko pravo regionalnog tijela i stručnog povjerenstva da donese odluku kome, koliko i kada izvršiti isplatu novca za program razvoja i unaprjeđenja lovstva, koji im je dostavljen na temelju javnog pozivu istog tijela.

U pojedinim županijama postala je praksa da se svim ovlaštenicima prava lova u određe­nom postotku od raspoloživih financijskih sred­stava koja nisu isplaćena vlasnicima zemljišta isplati novac za razvoj i unaprjeđenje lovstva.

Opravdanje za takvo ponašanje nema uporišta u kvaliteti programa.

objavljeno i u: Dobra kob, siječanj 2014

Mladan Vidović, mag.iur.

 

 

Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 14:17
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno