Štrajk radnika Zastava oružje u Kragujevcu

Napisao  Utorak, 28 Veljača 2012 10:53

strajk-sindikata-zastava-oruzjeŠTRAJK SINDIKATA ZASTAVA ORUŽJE - I U SRBIJI PROBLEMI SA NE UPLATAMA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zgrada filijale Fonda za zdravstveno osiguranje 20. ovoga mjeseca bila je mjesto okupljanja 80 radnika tvornice „Zastava oružje“. Oni su proveli noć u zgradi Fonda, u namjeri da skrenu pažnju na problem 2000 radnika koji nemaju ovjerene zdravstvene knjižice.

strajk-sindikata-zastava-oruzjeZgrada filijale Fonda za zdravstveno osiguranje 20. ovoga mjeseca bila je mjesto okupljanja 80 radnika tvornice „Zastava oružje“. Oni su proveli noć u zgradi Fonda, u namjeri da skrenu pažnju na problem 2000 radnika koji nemaju ovjerene zdravstvene knjižice.

Radnici su proteste započeli tražeći od nadležnih da im omoguće ostvarivanje prava na korištenje zdravstvenih usluga. Oni od 1. siječnja nemaju ovjerene knjižice, jer im nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje. Sada traže od nadležnih da se sprovede zaključak Vlade Srbije o ovjeravanju zdravstvenih isprava zaposlenima u obrambenoj industriji. 

-Nije bilo incidenata, radnici su prvo bili blokirali drugi kat zgrade, a zatim i cijelu zgradu - izjavio je za Šumadijapress Dragan Ilić, predsjednik sindikata „Zastava oružje“.

Ministar zdravlja, Zoran Stanković, rekao je da je dug prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 840 miliuna eura, a u Srbiji 750 tvrtki nije u mogućnosti da plati zdravstveno osiguranje. 

Kada je reč o štrajku u Kragujevcu, Stanković je podsjetio da je plaćanje zdravstvenog osiguranja zakonska obaveza. On je rekao i da preporuka Vlade da se zaposlenima u obrambenoj industriji ovjere zdravstvene knjižice nije u skladu sa zakonom. Ukoliko bi takva preporuka bila sprovedena, kaže Stanković, to bio "kolaps" za zdravstveni sustav Srbije.  

- To što ministar iznosi suprotna mišljenja od mišljenja vlade u kojoj sjedi, suviše je neozbiljno da bi bilo ozbiljno – komentirao je Ilić izjavu ministra Stankovića.

Zastava automobili, Zastava kamioni i Zastava oružje ukupno imaju oko 5.600 zaposlenih i članova porodica.

Objavljeno: utorak, 21 2. 2012 

Zadnja izmjena Utorak, 28 Veljača 2012 10:59