HARAČ - LOVAČKE PUŠKE SU JOŠ ZA PROŠLE VLASTI TRETIRANE KAO LUKSUZNA ROBA

Napisao  Četvrtak, 09 Kolovoz 2012 10:29

HARAČ
 LOVAČKE PUŠKE SU JOŠ ZA PROŠLE VLASTI TRETIRANE KAO LUKSUZNA ROBA

Jednu pušku kupiš sebi, drugu daruješ državi

puske-vuka

Nacionalni lovački magazin DOBRA KOB u svojem kolovoškom broju ( 131) objaviti će tematski prilog o najavi poreza na oružje, gdje su, naravno, svrstane i lovačke puške.
Ovaj, doduše, tek prijedlog novih propisa o oporezivanju hrvatskih građana izazvao je pravi šok kod 70.000 hrvatskih lovaca, članova Hrvatskog lovačkog saveza.
Ispada da će lovci dva puta plaćati porez na jednu te istu stvar: jednom prilikom  uvoza lovačke puške ( 30 posto poreza na luksus), drugi put kod ovog novog, najavljenog poreza.

Najnovije informacije iz Vlade Republike Hrvatske upućuju da će se uskoro u Hrvatskoj uvesti porez na oružje (posebni porez na oružje već postoji).

HARAČ
 LOVAČKE PUŠKE SU JOŠ ZA PROŠLE VLASTI TRETIRANE KAO LUKSUSNA ROBA

Jednu pušku kupiš sebi, drugu daruješ državi

Nacionalni lovački magazin DOBRA KOB u svojem kolovoškom broju ( 131)
objaviti će tematski prilog o najavi poreza na oružje, gdje su, naravno, svrstane i lovačke puške.
Ovaj, doduše, tek prijedlog novih propisa o oporezivanju hrvatskih građana izazvao je pravi šok kod 70.000 hrvatskih lovaca, članova Hrvatskog lovačkog saveza.
Ispada da će lovci dva puta plaćati porez na jednu te istu stvar: jednom prilikom  uvoza lovačke puške ( 30 posto poreza na luksus), drugi put kod ovog novog, najavljenog poreza.

Najnovije informacije iz Vlade Republike Hrvatske upućuju  da će se uskoro u Hrvatskoj uvesti porez na oružje (posebni porez na oružje već postoji).


puske-vukaDoduše, valja kazati da je u povijesti hrvatskog lovstva bilo oporezivanja lovačkog oružja, ali na način da su porezne vlasti oslobađale od poreza lovce s jednim cijevima (s jednom puškom), dok su podlijegali porezu oni koji su imali svaku daljnju pušku više u svojim lovačkim ormarima.
Naime, poreznici su i onda smatrali da je puška, zapravo, lovački alat / pribor bez koje se ne može ostvarivati pravo uzgoja, zaštite,i naposljetku lova divljači.
Ako  bi se drugačije protumačilo posjedovanje i korištenje lovačkog oružja, u ovom slučaju lovačke puške , porezne obveze bi se mogle dalje širiti do abnormalnih granica i pojmova.
Ako se, recimo, hoće oporezivati lovačka puška, zašto se onda ne oporezuje i podvodna puška!
I jednoj i drugoj su poznate svrhe i zadaće.
U vrijeme prošle vlasti  uveden je posebni porez na „luksuzne proizvode“ ( vidi NN 105/99 i NN 112/99).

Tu je oružje  svrstano među kultivirane bisere, satove, slonovaču  i kožu od reptila. Porez (tzv. trošarina) je propisan u visini 30 posto  od porezne osnovice.

Evo kako to danas izgleda, provjerljivo u svakom času:
    1. Puška uvezena iz zemalja EU neka u nabavi košta 1000 €;
    2. Troškovi transporta i osiguranja su minimalno 10 posto;
    3. Usluga špedicije se kreće 2-5 posto, uzmimo da je 3,5 posto;
    4. Najmanja marža trgovine  je 20 posto (negdje i 10 posto );
    5. Ovo do sada spada u poreznu osnovicu i sada dolazi 30 posto trošarine, tj. „poreza na luksuz“;
    6. Sada na sve do sada nazidano dolazi još 25 posto PDV-a.

Da ne bi dalje zbrajali i oduzimali, uvozna puška  košta lovca u domaćim trgovinama lovačkog oružja ništa manje nego -  2.220 € !

Jednu kupiš sebi, drugu daruješ državi!
Valja napomenjuti da Hrvatska još uvijek nema  svoju tvornicu lovačkih pušaka i lovačkog streljiva. Gotovo se sve uvozi, osim streljiva za sačmarice iz M- 90, Duga Resa.


Dobra kob press / R. Stojadinović, D. Martić

ZAKON O POSEBNOM POREZU ZA LUKSUZNE  PROIZVODE  NN 105/99  NN 114/01  NN 136/02   http://www.carina.hr/Dokumenti/Propisi.aspx?i=10
Puška kao biseri i dijamanti   

Lovačke puške sačmarice, kombinacije lovačkih pušaka i karabina  smatraju se luksuznom robom i svrstane su u stupanj oporezivanja sa nakitom, i srodnim proizvodima, biserima, dijamantima, dragim kamenjem , nakitom ili dijelovima nakita, zlatnicima  i filigranskim proizvodima i metalima.
Tu su još odjeća i obuća od dijelova reptila...
Posebni porez na promet proizvoda plaća se u visini od 30 posto od porezne osnovice i ide u državni proračun.
To je sadržano u Zakonu o posebnom porezu na luksuzne proizvode  od 15. studenoga 2002. godine .
Lovci su najnoviji prijedlog o oporezivanju lovačkih pušaka doživjeli kao – šok !
Naime, ima, doduše,  lovaca koji raspolažu sa skupocjenim oružjem, ali što reći za onu ogromnu većinu koja još koristi prastaro oružje svojih očeva, ili obiteljsko nasljedstvo svojih djedova, čija je tržišna vrijednost danas brat - bratu sto eura!

stari-lovac

Zadnja izmjena Petak, 17 Kolovoz 2012 12:53