RADIOAKTIVNI VEPROVI HARAJU ŠUMAMA

Napisao/la  Četvrtak, 04 Rujan 2014 20:45

Svaka treća divlja svinja opasna je po zdravlje

Prošlo je 28 godina od eksplozije reaktora u Černobilu, ali posljedice te katastrofe osjećaju se i dan danas, ne samo u Ukrajini već i širom Europe. Izuzetak nije niti jugoistočna njemačka pokrajina Saska, koja je od Černobila udaljena više od 1.000 kilometara. Unatoč udaljenosti i tri desetljeća od nesreće koja je promijenila povijest nuklearne energije, radioaktivnost je ostavila svoj trag i u Saskoj i to, ni manje, ni više, nego na divljim svinjama.

Svaka treća divlja svinja opasna je po zdravlje

Prošlo je 28 godina od eksplozije reaktora u Černobilu, ali posljedice te katastrofe osjećaju se i dan danas, ne samo u Ukrajini već i širom Europe.

Izuzetak nije niti jugoistočna njemačka pokrajina Saska, koja je od Černobila udaljena više od 1.000 kilometara.
Unatoč udaljenosti i tri desetljeća od nesreće koja je promijenila povijest nuklearne energije, radioaktivnost je ostavila svoj trag i u Saskoj i to, ni manje, ni više, nego na divljim svinjama.

U tom je djelu njemačke meso divljih svinja iznimno cijenjeno, a brojne šume staništa su tisuća ovih životinja. Toliko ih je da stvaraju probleme na auto-cestama pri prelasku, o štetama koje čine po poljima da se i ne govori.

Na novi su problem s divljim svinjama upozorile njemačke vlasti koje redovno testiraju meso ubijenih životinja. Ustanovljeno je kako trećina uzoraka nije za jelo zbog previsoke razine radioaktivnosti u mesu.

Prije dvije godine donesen je zakon prema kojem se meso svake ubijene divlje svinje mora testirati na radioaktivnost. Izmjeri li se radioaktivnost veća od 600 bekerala, lešina se mora uništiti. Lani je, od 752 uzorka, čak 297 pokazalo opasne razine zračenja, a u nekim slučajevima razina zračenja bila je 12 puta veća od dozvoljene.

Osim mesa divljih svinja, u Saskoj se ne preporuča niti branje gljiva za konzumaciju, iz istog 'radioaktivnog' razloga. S obzirom na razinu kontaminacije u mesu divljih životinja, znanstvenici očekuju kako će trebati proći najmanje 50 godina prije nego što se radioaktivnost vrati u normalu.

Izvor: jutarnji
Zadnja izmjena Petak, 05 Rujan 2014 12:33