Otvorenje nove lovne sezone u LD Kapela Jezerane

Napisao/la  Nedjelja, 26 Listopad 2014 10:28

"Ove ličke divlje svinje imaju fakultet i magisterij, dobro se skrivaju". To je jedan od razloga zašto lovci i njihovi gosti nisu ništa ulovili prvog dana lova u lovištu LD „Kapela“ Jezerane. No, ulovili su predivan jesenski dan u ličkim brdima, te tradicionali skup lovaca i gostiju na otvorenju nove lovne sezone. Dok je jedna skupina lovila pogonom divlje svinje i štetočine, domaćini u pripremili nekoliko janjaca na ražnju i lovački gulaš za sve pohvale.

- LD Kapela Jezerane ima državno lovište IX/101 od pet tisuća hektara, imamo 120 članova u tri lovne grupe. Zanimljivo je kako šestdeset posto naših članova nemaju prebivalište u općini Brinje, ali su ovdje rođeni. Dosta je sudionika Domovinskog rata. Danas su pristigli iz Rijeke i Zagreba, a došli su i Italijani, naši inozemni članovi, kazuje Mladen Milohnoja, lovnik društva.

Predsjednik Vladimir Milohnoja je bio na putu, pa Tomica Pavlović, dopredsjednik društva, kazuje kako je društvo utemeljeno 1948. godine, a najviše je članova imalo 2005.godine, dvjesto i četrdeset. Te je godine gospodarilo sa dvanest tisuća hektara lovišta, od kojeg je jedan dio država dala u zakup strancu, ali se nadaju povratku na staro lovište.

Vrijedni i srčani Ličani još 1980. uredili su lovački dom u Jezeranama. No, tek nakon 1990.godine izrađeni su objekti u lovištu, čeke, nastrešnice, hranilišta, solišta. Na dva hektara posijane su žitarice i kukuruz, izgrađene dvije visoke čeke. Mogu se pohvaliti trofeijima jelena, divlje svinje i srnjaka.

- Pod vodom Stajničke Jaruge čuvamo crvenog raka, potočnu pastrmku, na vodi divlju patku, a u šumi šljuku i prepelicu. Možemo se pohvaliti da smo jedno od najaktivnijih društava ličko-senjske županije. Za to trebamo zahvaliti zalaganju i aktivnostima svih naših članova, kazuje lovnik Mladen Milohnoja.

Lovci iz Jezerana imaju divljači u polju, ali i u bukovoj šumi na 880 metara nad morem. Ondje je sve izvorno i prirodno, a zbog lova, ali i nezagađene prirode ondje dolaze i oni koji nisu Ličani.

Garevac.info, 22.10., Boris Ćavar
Zadnja izmjena Srijeda, 30 Listopad 2019 20:32