Na Veleučilištu u Karlovcu po prvi puta održan znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Priroda i divljač“

Napisao/la  Subota, 16 Travanj 2016 16:54

Dana 14. travnja 2016. godine Veleučilište u Karlovcu bilo je domaćin 1. znanstveno - stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Priroda i divljač“

Glavna tema ovogodišnjeg skupa bila je „Izazovi lovstva u 21. stoljeću“ pa je naglasak stavljen na promociju lovstva kao znanosti i gospodarske djelatnosti, analizi izazova s kojima se lovstvo susreće u današnjem dobu modernizacije i brzog tempa života, te interdisciplinarna razmjenu znanja između domaćih i stranih stručnjaka, te obrazovnih i i znanstvenih institucija prema tijelima odgovornima za gospodarenje divljači.

Na skupu su sudjelovali znanstvenici, istraživači i profesori iz Hrvatske (Odjel lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, Veterinarski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Javna ustanova “Natura Jadera”, Zadar), Slovačke (NPPC – Istraživački institut za animalnu proizvodnju), Slovenije (Biotehnički fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Visoka škola za zaštitu okoliša i Institut za ekološka istraživanja, Velenje) te Srbije (Šumarski fakultet Sveučilišta u Beogradu, Znanstveni institut za reprodukciju i umjetno osjemenjivanje domaćih životinja „Temerin“, Beograd).

Ukupno je održano 17 izlaganja koja iz raznih tematskih područja. Bilo je riječi o biologiji i ekologiji divljači, evolucijskom značaju lova, lovstvu kao ekološkom alatu u upravljanju populacijama divljači i zaštićenim vrstama, značaju lovaca i lovstva u zaštiti prirode, znanstvenim istraživanjima, monitoringu i kontroli zaraznih bolesti, te bioetici i ulozi lovstva u očuvanju kulturne i tradicijske baštine.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Karlovačke županije, a u organizaciji čitavog Skupa sudjelovali su Veleučilište u Karlovcu i Udruga diplomiranih studenata Veleučilišta u Karlovcu - „Alumni VUKA“. Kao suorganizatore treba spomenuti i Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski šumarski institut, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski lovački savez, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Lovačke saveze Karlovačke i Zadarske županije.

Skup je okupio zaista lijepi broj zainteresiranih – za više od stotinu sudionika tražila se i stolica više. Osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva zaštite okoliša i prirode, pozivu su se odazvali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskih šuma, Carinske uprave, Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, inspektori zaštite prirode, predstavnici CIC-ovog Foruma za srednju i jugoistočnu Europu, Hrvatskog lovačkog saveza, županijskih saveza te mnogih lovoovlaštenika. Također, Skupu su nazočili i predstavnici mnogih visokoškolskih institucija iz Hrvatske i Slovenije, te mnogi inženjeri lovstva i zaštite prirode, studenti, novinari, te drugi znatiželjnici i zaljubljenici u prirodu kojima je ovaj Skup bila prilika da dožive onu izrazito „zelenu“ stranu lovstva o kojoj se, nažalost, premalo govori i koju javnost premalo cijeni.

Dina Botta

Zadnja izmjena Subota, 16 Travanj 2016 17:18