LOVAČKO DRUŠTVO „ŠLJUKA“ LEKENIK SLAVI SEDAM DESETLJEĆA RADA

Napisao  Utorak, 17 Siječanj 2017 15:12

Škripe čižme po tankom snijegu i velikom mrazu, početkom siječnja u šumi kod Lekenika...

Višegodišnja sloga i rad izgrađuju društvo

Škripe čižme po tankom snijegu i velikom mrazu, početkom srpnja u šumi kod Lekenika.

Tiho, kroz šumski prosjek na „štandu“ razmještaju se lovci LD „Šljuka“ Lekenik.

Samo prolazak vlaka prugom od Zagreba za Sisak remeti tišinu. Lovnik Branko Milčić razmješta lovce, među kojima je i predsjednik Ivan Rak.

DSCN3660

Svi u tišini očekuju pogon i divlje svinje koje se skrivaju duboko u šumi. U lovu na veprove je i nekoliko lovaca strarijih od sedam desetljeća, pa ponosno kazuju kako su po godinama stariji od svog društva.

„Ovo je vam naš uobičajeni lov. Krenemo od našeg lovačkog doma kojeg smo svojim radom izgradili na negdšanjoj šikari.

Skoro da imamo više čeka nego članova. Uz to održavano hranilice, kukuruzare, solišta.

Sve smo to izgradili višegodišnjim radom, a ponosim se što sve radimo složno i u prijateljskom ozračju, kazuje Ivan Rak, predsjednik LD „Šljuka“ Lekenik.

DSCN3656

Ovo društvo gospodari lovištem III/12 Kalje. Šesdeset i pet članova lovi na 3700 ha lovišta. Od divljači imaju divlju svinju, srnu i fazana, dok je šljuka u prolazu. Zna zalutati i čagalj. Društvo je utemeljeno 1. travnja 1947.

Na taj dan, sedam desetljeća kasnije lovci će se okupiti na svečanoj skupštini društva. Kraj starog doma u šumi Kalje imaju projekt i dozvolu za novi lovački dom od 300 kvadrata.

U lovištu imaju i četiri hektara zemljišta gdje siju kukuruz.

Ivan Rak je predsjednik četvrti mandat. Kazuje kako prije sjetve okupe poljoprivrednike i dodgovore se o zaštiti usjeva od divljači.

DSCN3694

Najbolje su se pokazali električni pastiri. Prošle godine su imali sedam naleta srneće divljači na cestu. Daju potporu HLS-u da se rješi to pitanje jer osiguranje poskupljuje.

 Društvo je razvilo sustav bodovanja za sve što rade članovi, svaka aktivnost se boduje, a vrijedni lovci budu nagrađeni.

 Najstariji aktivni lovac je Ante Morić, ima devedeset i tri godine i još lovi divlje svinje. Održavaju prijateljske odnose sa društvom u slovenskom Velenju.

 Nedavno su Slovenci lovili divlje svinje i bili oduševljeni lovom i prijateljskim dočekom. Tako rade u Lekeniku...

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Srijeda, 18 Siječanj 2017 13:26