Proslava Svetog Huberta za lovce Karlovačke županije

Napisao/la  Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 19:35

 Lovci, članovi lovačkih društava Karlovačke županije i Lovačkog saveza Karlovačke županije dana 03.studenog 2017. godine, uz misno slavlje proslavili su blagdan Svetog Huberta u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

         Sveti Hubert nebeski je zaštitnik lova i lovaca, prirode i okoliša šumara, kinologa i optičara. Prema legendi, sveti Hubert se kao strastveni lovac i nestašni mladić ni za najveće blagdane nije odricao lova. Loveći tako i na Veliki petak, ugledao je jelena, koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje, baš u trenutku kada ga je htio usmrtiti. Od tada mijenja svoj dotadašnji način života, odriče se svojih plemićkih prava, te svu svoju imovinu ostavlja siromašnima, odlazi u samoću te počinje živjeti pokajničkim životom i postaje svećenik. Crkva je u Svetom Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca.

          U Karlovačkoj županiji registrirano je 56 lovačkih društava sa oko 2.700 lovaca. Misnom slavlju odazvalo se stotinjak predstavnika slijedećih lovačkih društava i udruga;

LD „ Dubovac“ Karlovac, LD „ Srnjak“ Netretić, LU „ Karlovac“ Karlovac, LD „ Lisica“ Skakavac, LD „ Srnjak“ Ribnik, LD „ Gaj“ Zvečaj, LD „ Orlovac“ Karlovac, LD „ Lisica“ Radatovići, LD „Zec“ Šišljavić, LD „ Trčka“ Žakanje, LU „Kuna“ Karlovac i LD „Jazavac“ Jaškovo-Sv. Hrašće.

Svetu misu, koja je bila prikazana za sve poginule i preminule lovce koji su branili Hrvatsku u domovinskom ratu,   predvodili su rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. i vlč. Mario Žugec Škof, župnik Župe svetog Ilije proroka  iz Lipnika.

Svetu misu, kao i druženje u pastoralnom centru, svojom pjesmom obogatio je Prvi mješoviti pjevački zbor hrvatskih branitelja Karlovačke županije „Petar Svačić“.

        Misna slavlja u spomen na Sv. Huberta u Karlovačkoj županiji počela su jutarnjom svetom misom u Župi Vukmanić, kojoj su nazočili članovi LD Karlovac i LD Vukmanić, nakon koje je održan zajednički lov i lovačko druženje. Večina lovačkih društava imala je u župnim crkvama misna slavlja, a predstavnici članica LS Karlovačke županije bili su na zajedničkoj proslavi Sv. Huberta u organizaciji HLS-a u Ludbregu dana 04.11.2017. godine.

         Za lovac.INFO

      Ivica Vukelja, prof.

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 23:05