TRADICIONALNI SKUP LOVACA I BRANITELJA U VELIKOJ GORICI

Napisao/la  Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2019 09:17

Tradicionalno za Dan branitelja i Dan domovinske zahvalnosti, svakoga 5. kolovoza u Velikoj Gorici okupe se lovci i branitelji.

Jadranko Cumbaj bio je lovac i ratnik

Tradicionalno za Dan branitelja i Dan domovinske zahvalnosti, svakoga 5. kolovoza u Velikoj Gorici okupe se lovci i branitelji. Članovi LD „Srna“ Velika Gorica su u spomen na svog lovca i ratnika, pukovnika HV Jadranka Cumbaja, sagradili lovačku čeku sa spomen obilježjem. Nazvali su je „Jadrankova čeka“, u spomen na pripadnika „Gromova“ koji je poginuo u hrvatskoj „Oluji“ kod Petrinje. Pridružili su im se branitelji iz udruge „Gromovi“ i naravno, obitelj.

Lovci, branitelji, suborci Jadranka Cumbaja i obitelj sestre Jadranke Cumbaj, minutom šutnje, molitvom i svijećom odali su počast svom članu i svim hrvatskim braniteljima, na njihov dan, Dan branitelja. Na skromnom skupu u Lovačkom domu evocirali su uspomene na svog Jadranka. Cumbaj je bio tajnik goričke „Srne“ i strastven lovac, isto tako ratnik velika srca. U rat je otišao kao dragovoljac i poginuo prvog dana „Oluje“ u Petrinji. Kao viši časnik u Drugoj gardijskoj brigadi „Gromovi“ bio je zadužen za protuoklopnu borbu. Pukovniku Cumbaju, lovcu i ratniku, najbolji spomenik je njegova čeka.

Predstavnici Udruge 2gbr „Gromovi“, kao i lovci koji se s ponosom sjećaju svog Jadranka Cumbaja rješili su sačuvati uspomenu na lovca i ratnika. Održavati će njegovu čeku kao jedinstveno spomen obilježje, a mladima treba prenijeti sjećanje na dane ponosa i slave.

Boro Trupčević, dopredsjednik goričke „Srne“ vodio je skup na kojem se s ponosom sjeća „našeg Jadranka“. Starina Pero Gracalo je bio predsjednik „Srne“ kada je Jadranko bio tajnik. Gracalo je i obiteljski prijatelj obitelji Cumbaj, a Jadranka zna od malih nogu. Svake godine dolazi na skup i kaže dolaziti će dok je živ. Treba kazati kako u udruzi „Gromovi“ ima dosta branitelja koji su aktivni lovci. Negdašnji ratnici postali su zaljubljenici u lov.

 

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Petak, 13 Rujan 2019 16:48