PODNO KAPELE OKUPILI SE LIČANI I PRIJATELJI

Napisao/la  Ponedjeljak, 07 Listopad 2019 12:48

Umjesto veprova stradali glineni golubovi

Tradicionalno ličko okupljanje lovaca LD „Kapela“ Jezerane održano je prvog vikenda u listopadu podno vrha Velike Kapele. Na živopisnoj lokaciji Pišćetak, podno vrha Kapele, okupilo se nekoliko desetaka lovaca, gostiju iz drugih društava i njihovih prijatelja. Tako lovci iz Jezerana tradicionalno otvaraju lov na divlje svinje i štetočine. A gosti stigli od Zagreba do Rijeke i inozemstva.

Taman je lovnik Mladen Milohnoja upisao lovce u obrasce za lov, predsjednik Vlado Milohnoja je prijateljski pozdravio nazočne. Voditelj lova Nikola Gerovac je razmjestio lovce šumskim putem, među stoljetnim bukvama i smrekama. Bila je tišina, da se moglo čuti kako list stare bukve pada na tlo.

Onda je doletjela šojka kreštalica i šumskim stanarima objavila uzbunu. Lavež pasa goniča odjekivao je šumom. Lovci su mislili da šumom idu emigranti, koji imaju svoje staze, a u zadnje vrijeme svake noći putuju ličkim šumama. No, to je iskusni pas gonič potjerao velikog jelena preko brda i nestao. Nestali su i divlji veprovi i čagljevi, valjda su čuli uzbinjivanje ptice šojke.

Nikad neće prestati lička druženja podno Kapele. Zato jer podno Velike Kapele kucaju velika lovačka srca. Iako nije bilo ulova, lovci su se raspucali ciljajući u glinene golubove. Prvo mjesto osvojio je gost Miljenko Jakšić iz zagrebačkog Međunarodnog safari kluba. On je i prošle godine doveo svoje pse brak jazavčare, koji su se odlično snašli u brdovitom ličkom lovištu.

Ličani će ga sigurno i nagodinu pozvati. Kao i goste iz velikogoričke „Srne“ s kojom održavaju prijateljske odnose. Jedan od Turopoljaca se „od šale“ prijavio u ciljanje na glinene golubove i osvojio drugo mjesto. U nastambi bez struje akumulator je okretao ličku janjetinu. Mrak je padao na šumske staze kad su lovci iz Jezerana dopustili gostima da odu, do nagodinu ...
Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 07 Listopad 2019 15:49