U posjeti LD „Golub“ sveta Jana

Napisao/la  Srijeda, 27 Studeni 2019 13:19

Lovio grof Erdody, a danas lovci kao grofovi

Lovište LD „Golub“ Sveta Jana nalazi se između Samoborskog gorja i Žumberka, a ima 4600 ha površine među brdima i poljima. Staro je to društvo još od 1935. godine, u koje rado dolaze mladi članovi. No, još 1904. ondje je lovio grof Erdody, a skupina lovaca zakupila dio grofova lovišta. Među zakupnicima je bio predak današnje obitelji Dumić, gdje su u lovci od čukundjeda do unuka. Ima još obitelji koji se diče tradicijom lovstva.

„Imamo bogatu tradiciju, ali svakodnevno moramo raditi kako bi ju održali. Imamo šesdeset članova, a u lovištu obitava divlja svinja, srna, zec, fazan, šljuka. Od ove godine lovimo jelena, a u prolazu je viđen medvjed i divokoza. Uređujemo lovačku kuću gdje se okupljamo, kazuje Robert Mike Jurkovac, predsjednik LD „Golub“ Sveta Jana, inače profesionalni vojnik, dočasnik HV.

Iako je predsjednik društva vojnik, u društvu sve se radi po dogovoru. Čeka i sjedalica imaju skoro za svakog lovca, a u lovištu se radi po propisima. O stegi svi brinu, zato je Ivan Tončić, lovnik već tri i pol desetljeća, pa će mjesto prepustiti mlađima koji čekaju školovanje HLS-a. No, od nedavno su kroz lovište počeli prolaziti emigranti, kojima je ovo nova ruta ka obližnjoj slovenskoj granici. Ostavljaju smeće iza sebe, a u obližnjoj Petrovini demolirali su lovački dom susjednog društva. Planinari na Japetić idu svojim rutama, ali u zadnje vrijeme divljač uzmeniruju vozači skvada koji divljaju po lovištu.

Susjedna hrvatska i slovenska lovačka društva okupljaju se u Lovno uzgojni basen Žumberak-Gorjanci, gdje dobro surađuju i pružaju informacije. Kako kazuje Ivica Cerovski, tajnik društva, Slovenci žele da se divokoza proširi na još hrvatskih lovišta, što naravno odgovara svima.

Mr.sc. Tomislav Dumić, magistar je lovstva i pročelnik katedre za lovstvo na Veleučilištu Karlovac. On je provoditelj LGO u društvu i aktivni lovac. Usprkos tituli, osobno zna „potegnuti“ s mlađim lovcima, kad i što god zatreba. Njegov otac Miljenko Dumić, lovac je od svoje punoljetnosti, od 1965. godine. Od njega smo čuli kako je njegov pradjed Franjo Čeh, bio jedan od zakupnika lovišta grofa Erdodya 1904. Tako je tradicija lovstva u obitelji Dumić od čukundjeda do unuka. U Svetoj Jani nisu jedini, jer još ima lovačkih obitelji sa tradicijom.

Lovci se diče i svojom lovkinjom, Nera Fabijanić je poznata lovnokinološka sutkinja, koja se bavi i sokolarstvom. Zvonko Pintarić je lovac od 1968., bio je trideset godina tajnik društva i zaslužan je za razvoj kinilogije u okolici. Moramo spomenuti i mladog Matiju Rožića, tek je dvanaest godina lovac, a kako kaže predsjednik društva, to je „dečko za sve“. U Svetoj Jani nastoje privući mlade lovce kako bi se očuvao rad društva na staroj tradiciji.

Kraj Lovačke kuće protječe potok, a ondje je svećenik Ivica Budinšćak, inače lovac, sa službom na Kaptolu, blagoslovio kip Svetog Huberta, zaštitnika lovaca. Ugledni svećenik je kip ili „pil“ osobno nabavio u poljskom Krakowu i darivao ga lovcima u Svetoj Jani. Zaštitnik lovaca neka sačuva ove lovce...

 

Tekst i snimke: Boris ĆAVAR

Fotografije sa nedjeljnog lova u Svetoj Jani, lokacija Kelečica

Zadnja izmjena Srijeda, 27 Studeni 2019 13:26