U LU “HVIDRA 91-95" ŽAŽINA TRADICIONALNO OTVORENJE LOVA

Napisao/la  Ponedjeljak, 25 Listopad 2021 15:48

Tradicionalno otvorenje lova na divlje svinje u Lovačkoj udruzi “HVIDRA 91-95" Žažina je koncem listopada.

Ima ulova, prijatelja i druženja

Tradicionalno otvorenje lova na divlje svinje u Lovačkoj udruzi “HVIDRA 91-95" Žažina je koncem listopada. Kraj lovačke kuće u šumi okupilo se više od pedeset lovaca i njihovih gostiju. Ondje je tradicija da društvo, kao i lovci osobno pozivaju u goste svoje prijatelje, a bilo ih je sa svih strana. Taman se magla razišla kada je Jura Prpić, predsjednik udruge, pozdravio lovce i goste, te im poželio dobru kob. Rekao je kako se tradicija pozivanja gostiju nastavlja.

Lovnik Zdenko Marčelja naglasio je sigurnost u lovu na šumskom terenu, gdje lišće još nije otpalo, te podjelio lovce u grupe koje strogo poštuju raspored.

Tri puta je odjeknuo lovački rog i pogon je krenio,a trajao je više od tri sata. Na “štandu” u šumi  lovci su strpljivo čekali. Samo padanje hrastovog žira remetilo je tišinu, dok pogon nije pročešljao sav šumoviti teren. Grupovođa Goran Medanović razmjestio je goste iz svoje skupine na mjesta gdje bi trebala divljač doći. No, divlje svinje su nevjerojatne. Krdo se uputilo baš ka Ribnjaku, gdje nikada inače nisu išli. Dva vepra su platila glavom na ovom djelu “štanda” dok ih je još nekoliko odstreljeno na drugom djelu lovišta.

Baš kod Ribnjaka spomenuti grupovođa Medanović odstrijelio je dva vepra, koje je trebalo rukama i nogama vući oko kilometar kroz šumu. Naravno, pomogla je cjela skupina lovaca, uz pomoć drva i konopa, na smjenu su vukli odstreljenu divljač do lovačke kuće. Još je jednom lovački rog odjeknuo kada su lovci odavali počast divljači. Svi su bili zadovoljni zbog uspješnog lova.

Priče o lovu, ali i dogovori o suradnji između društava i lovaca nastavile su se dok nije “nestalo” divlje prase s ražnja, te još jedno “domaće”. Tajnu o pripremi divljeg praseta u Žažini nisu htjeli odati, kažu dođite i okusite lov u Žažini. Još jedna inicijativa iz Žažine, da se na web portalima i društvenim mrežama, te izvješćima novinara ne prikazuje odstreljena i krvava divljač. Možda inaicijativu prihvate i druga društva i lovci izvjestitelji...

Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 25 Listopad 2021 16:10