ZANIMLJIVO: MLADI JURA JANČIĆ (15) BUDUĆI LOVAC

Napisao/la  Ponedjeljak, 04 Travanj 2022 10:42
Dosta se govori o lovačkom podmlatku, a dok sve to zaživi mladi Jura Jančić (15) iz Velike Gorice postao je počasni lovac.

Mali Jura postao počasni lovac u Gorici

Dosta se govori o lovačkom podmlatku, a dok sve to zaživi mladi Jura Jančić (15) iz Velike Gorice postao je počasni lovac. Pošto formalno i zakonski s petnaest godina nemože biti punopravni član LD “Srna” Velika Gorica, Mali Jura, kako ga svi lovci zovu, postao je praktični i počasni član društva. Na nedavnoj godišnjoj skupštini goričke “Srne” službeno je Jura Jančić proglašen počasnim članom društva. To je prvi maloljetni počasni član u povijesti.

Priča, koju započinje Josip Jančić Babriga, Jurin djed i predsjednik “Srne”, počela je kada je Mali Jura imao četiri godine. Djed i otac Danijel Jančić, koji je lovac od svoje osamnaeste godine, a sada blagajnik društva, poveli su unuka i sina na ljetno ispuštanje fazana u lovište. Poslije su ga vodili do hranilica i solišta po lovištu, a Mali Jura se uključio i u radne akcije lovaca.

20220401 225014

-Na poticaj djeda i oca od malih nogu odlazili smo u lovište i zavolio sam prirodu i učio sve što sam mogao. Znam gdje su hranilišta i solišta, jer sam lovište prošao dosta puta pješice. Zato sam upisao srednju školu za ekološkog tehničara, pa namjeravam studirati nešto oko ekologije i zaštite prirode. Od djeda sam dobio lovačku odoru i opremu, a otac mi dopušta da sudjelujem i na radnim akcijama. U školi znaju za te moje aktivnosti i poštuju to. Sa osamnaest godina namjeravam položiti lovački ispit, kazuje Jura Jančić, Mali Jura.

Za sudjelovanje na radnim akcijama Mali Jura je postao počasni član društva, ali je na skupštini dobio i pohvalnicu za svoj rad. Mali Jura je inače visok kao i djed. Inače je odličan učenik kome praktična ekologija sigurno ide najbolje.

Zabilježio: Boris ĆAVAR