ZABILJEŽENO U LD "SRNJAK" BRATINA

Napisao/la  Srijeda, 21 Prosinac 2022 09:46

Lovačko društvo "Srnjak" Bratina staro je društvo u općini Pisarovina. Ima četrdeset i sedam članova i lovište I/124 na 2600 ha. 

U Bratini se zajednički radi i gospodari

Lovačko društvo "Srnjak" Bratina staro je društvo u općini Pisarovina. Ima četrdeset i sedam članova i lovište I/124 na 2600 ha. Valoviti i šumoviti brežuljci i polje skrivaju dosta divljih svinja, srna, kao i fazana. Predsjednik društva je Josip Žeravica, a lovnik Mladen Peršin. Ovo društvo često organizira lov za goste, a njihovi članovi rado odlaze u goste. Tako se uoči Božića u lovu okupilo četrdeset i osam lovaca.

Predsjednik Žeravica pozdravio je goste iz nekoliko društava, te kazao kako se tradicija okupljanja i druženja nastavlja. Lovnik Peršin je naglasio da se vodi računa o sigurnosti u lovu na crnu divljač na šumovitom terenu. Rasporedio je lovce i poželio im dobru kob.

 

Pogon je krenio i odmah na početku odrstreljena su dva čaglja. Zanimljivo je kako šuma gdje se lovi pripada Šumama zagrebačke Nadbiskupije i dobro je uređena i pregledna, te opremljena video nadzorom. Mraz stegnuo a čekanje se odužilo,bila su dva pogona a divlje svinje odmaglile iz šume, makar i crkvena je. Ondje saznajemo kako je ljetos, za Svetu Anu, zaštitnicu Bratine, lovačko društvo organiziralo proštenje Svete Ane i kompletnu proslavu. Suradnja se nastavlja.

 

Kao da je veprovima šuma bila velika, pa su pobjegli u nizinu, u gusto grmlje kraj Vodovoda Pisarovina. Ondje su odstreljene dvije divlje svinje. Mrak je pao kada su lovci stigli na odavanje počasti divljači.

"Ja sam predsjednik godinu i pol i za to vrijeme uradili smo kompletno uređenje lovačkog doma. Napravili smo gulionu divljači i hladnjaču, uređena okolica doma i postavljen video nadzor. U zadnjih nekoliko godina svake godine imamo odstreljene i ocjenjene trofeje srnjaka i vepra. Kod nas je pravilo da se lovi škart i trofeji. Ovi pehari i priznanja skupljani su u domu godinama, najviše od streljaštva, kazuje Josip Žeravica predsjednik društva.

 

Dva zlatna vepra i jedan u bronci, jedan srnjak u srebru, a četri u bronci. Rezultati su to dobrog rada i gospodarenja u lovištu zadnjih godina. Uz starije članove društva, ima mlađih, kao predsjednik Žeravica. Mladi ljudi u društvu imaju nove ideje, ali i čuvaju staru tradiciju društva. Baš su se svi pripremali za doček brončanih Vatrenih iz Katara...

 

Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Srijeda, 21 Prosinac 2022 10:03