Najpopularnije sačmarice i karabini po broju prodanih komada na engleskom tržištu

Napisao  Nedjelja, 17 Lipanj 2007 17:21

Nedavno je izašao članak u jednom engleskom lovačkom magazinu, u kojem su ocijenjene u nekoliko kategorija najpopularnije sačmarice i karabini po broju prodanih na engleskom tržištu.

Tako da u  ovom članku većinom prenosim  saznanja drugih i samo ću ponešto napomenuti iz vlastitih iskustava sa testiranim modelima pušaka.

Englezi su vrsni strijelci i nije čudo ako se netko pohvali da ima 10 ili 20 pušaka u ormaru.Tome je tako jer oružje u Engleskoj ima pristupačnu cijenu, veliki izbor i ne plaća se glupi porez na luksuz. Provodeći anketu zadnjih godina skoro 500 000 vlasnika oružja učestvovalo je u ocijeni svojih pušaka. Nadam se da će te ocjene dobro doći i našim lovcima jer sve puške  testirane su na terenu, ne u trgovini ili zatvorenoj streljani.


 

Top 10 bok sačmarica za lov ptica:

 1. Beretta Silver Pigeon - nakon ispaljenih milijun metaka i dalje rade bez problema.
  Pouzdana je,ima izvrstan balans te  najtraženija na tržištu.
 2. Browning B25 - iako su skupe kvaliteta je izuzetna i jedna je od najpouzdanijih sačmarica. Najtraženija je među lovočuvarima.
 3. Miroku M70 - nije popularna kao Browning iako se radi o njegovoj prilično vjernoj kopiji proizvedenoj u Japanu.To je Best Buy sačmarica jer je daleko jeftinija od Browninga uz potpuno istu kvalitetu materijala.
 4. Guerini Summit - nije popularna kao Rizzini po kojem je rađena ali izgled i odlike u gađanju ptica daju joj najviše ocijene. Kvaliteta je odlična.
 5. Beretta SO5 - stariji je Berettin ekskluzivni model s počecima u 1930. Ima postranično zabravljivanje i odličan je izbor za sve uvijete gađanja.
 6. Lanber - mehanizam je usporediv sa Browningovim. Španjolska sačmarica za male novce odlikuje se pouzdanošću i kvalitetom na terenu.
 7. H&H Royal - je najbolja sačmarica na svijetu za ptice po eng. standardima.U Engleskoj košta oko 71 000 GBP. Izvrstan balans, skupo drvo i vrhunski obarač dovoljno je da vam zaustave dah pri pucanju.
 8. Purdey Woodward - odlike ove sačmarice su najniži dizajn za ciljanje i vrhunska kakvoća izrade.
 9. Boss -           stari brand sačmarice po kojem su radili Beretta i Perazzi te mnogi drugi. Oko 75 000 GBP.
 10. Bosis -          rađena je po Bossu i vrhunske je kvalitete, iako je upola jeftinija kvaliteta je ista.

 

Beretta Silver Pigeon beretta125_elenco
Browning B25 browning-b25-grade3_lovac
Miroku M70

Hunter 28 Gauge Invector

mk70hunter28_miroku_lovac
Guerini Summit Ltd. guerini_summitltd_lovac
Lanber
Expert II
lanber_expert_2_lovac
Beretta SO5
Premium grade Skeet
berreta_premium-grade_s05_trap_12
H&H Royal  
Purdey
over & under
overandunder
Boss  
Bosis
Cal. 18 / 28
Bos type
bosis_cal12-28

 

Top 5 položara za lov:

 1. H&H Royal - rasna eng. sačmarica s najviše kopija na tržištu od svih. Ejectori su joj nepogrešivi, a obarač vrhunske podešenosti. Najcjenjenija je među bogatim lovcima.
 2. Purdey -       preteča je modernih položara te ima poseban V oblik udaraca na igle.
 3. Bosis -          još jedna Eng. popularna sačmarica za"male" novce među bogatima.20000 GBP
 4. Aya No.2 -   kopija je H&H i moj osobni izbor prilikom lova u Engleskoj.Izuzetna je kakvoćom i balansom prilikom pucanja te i do 15 puta jeftinija od svog originala.
 5. Arrieta No.2 - odlikuju je kvaliteta izrade i pouzdanost mehanizma.

Top 5 poluautomatskih sačmarica:

 1. Beretta AL 391 - zbog kvalitete i balansa je best buy. Uz čelik koristi se alloy materijal što joj smanjuje težinu ali ne i izdržljivost na terenu. Jako je pouzdana.
 2. 2Browning Gold - moderan dizajn,brz mehanizam te pouzdanost prilikom pucanja svih vrsta patrona neke su od odlika ove puške. Prava radna puška.
 3. Remington 1100 - i nakon 40 godina najbolja je za skeet i divlje golubove. Njezin mehanizam na posudbu barutnih plinova prvi je pravi i pouzdani sustav takvog mehanizma na tržištu.
 4. Benelli 90 -  rotirajuća glava zatvarača, čistija komora nakon opaljenja, jednostavnost i najbrži mehanizam izbacivanja stavljaju je u sam vrh radnih pušaka. Ovo je moj izbor za lov ako koristim poluautomat.
 5. Fabarm lion - titanium premaz, jednostavnost, kvaliteta i cijena  stavljaju je u vrh best buy sačmarica. Sve osim Benellija 90 imaju isti mehanizam punjenja i čije ne svih navedenih su od 650 do 945 GBP.

Top 5 karabina:

 1. Sako 75 Hunter - kvaliteta materijala,pouzdan zatvarač 60 stupnjeva,ne fiksni spremnik te fantastična preciznost samo su neki od razloga zašto je ovo najpopularniji karabin u Engleskoj.Ja je koristim u kal. 270Win i jedna je od rijetkih kojoj različite težine zrna ne daju probleme.Idealna radna puška.
 2. Remington 700- najpopularniji je karabin u svijetu."Three rings of steel" je najdraži mehanizam za profesionalne lovce. Razvijen je u nekoliko modela CDL,BDL,SPS  te još nekoliko inačica. Krase ga izvrsna preciznost i pouzdanost. Jedan od meni najomiljenijih karabina za male novce, od 6000 do 8000 KN.
 3. Ruger 77-     je kvalitetan karabin,dizajna starog oko 30 godina čiji mehanizam je ustvari modificirani Mauser 98.Po njemu radi slične puške i H&H.
 4. Tikka T3 -    je u Britaniji jedan od najpopularnijih karabina među profesionalnim lovcima.Spremnik metaka nije fiksan, sustav zabravljivanja je stariji nego kod Sako 75 ali zatvarač je jednodijelni, lagan i precizan. Jedna je od najpreciznijih pušaka na svijetu te ne traži dodatne modifikacije. Koristim je u kal. 300WSM-užitak je koristiti je.
 5. Steyr Mannlicher - u svim modelima koji se proizvode daje osebujan i unikatan,prepoznatljiv karakter.Kvaliteta i preciznost su vrhunske, a završna izrada teško dostižna za serijske puške kao model Classic.Svakako puška namijenjena za one koji žele biti posebni.
Sako 75 Hunter sako75_hunter_lovac_
Remington  700™ LSS Limited Edition 50th Anniversary of the .280 Remington 700lss1_lovac
Ruger 77
M77® Mark II Standard
m77-mark-ii-standard_loavc
Tikka T3
Hunter
hunter
Steyr Mannlicher
Luxus
luxus_800_sm

Mnogi će primijetiti da nisu navedene mnoge poznate sačmarice poput Bettinsolija, Perazzija, Krieghoffa itd. te karabini poput klasika Browning A-Bolt, Dakota, Kimberly, Howa, Savage, Blaser itd. Presudnu ulogu u ocjenjivanju pušaka donijele su kvaliteta izrade, pouzdanost, cijena, broj prodanih pušaka, zadovoljstvo vlasnika, reklamacije, te vrijednost za novac.

U zadnjih nekoliko godina izašle su još mnoge kvalitetne puške poput Browninga Cinergy, Beretta Teknys, Sako 85, Mauser 03 i druge ali mora proći određeno vrijeme da se dokažu.

Osobno mislim da novac više ne igra ulogu u kvaliteti jer puške loše kvalitete nemaju budućnost na svjetskom tržištu, stoga pri kupnji visoka cijena i kvaliteta ne idu zajedno.To dokazuju kopije američkih pušaka proizvedenih u Japanu koje su upola jeftinije a jednako kvalitetne: Howa i Miroku. Isto tako cijene američkih, japanskih i evropskih pušaka se poprilično razlikuju ali prije svega uzrok tome je cijena radne snage, a ne kvaliteta.U današnje vrijeme svejedno mi je od kuda potječe moj karabin ili sačmarica i koji proizvođač je utisnut na pušku. Steyr mi je najdraži ali zbog cijene izabrat ću Remington ili Howu. Ljudi koji puno pucaju itekako vode brigu da su im rezervni dijelovi jeftini i dostupni, a tu su američke puške u prednosti. Nekad su Njemačka i Austrija imale primat na europskom tržištu. Danas su to Finske puške Sako i Tikka  koje su postale sinonim za kvalitetu, pristupačnu cijenu i preciznost. Naravno o ukusima se ne raspravlja ali broj prodanih pušaka i zadovoljstvo vlasnika potvrđuje gore navedeno.

 

U slijedećem članku bit ce riječi o anketi najpopularnijih sačmarica  za natjecanja,  jeftinim sačmaricama i malokalibarkama.

Autor: Tomo Svetić 
Zadnja izmjena Subota, 01 Kolovoz 2015 22:00
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023