NOĆNA OPTIKA U PRAKSI

Napisao  Nedjelja, 15 Veljača 2015 00:26

NOĆNI CILJNIK ILI NOĆNI DALEKOZOR DVS-8

Dilema ja lažna, jer svaki ljubitelj lova na visoku divljač treba oboje, naravno ako si to može priuštiti. Obično se razmišlja samo o tome kako odstrijeliti, a da Vas divljač ne vidi, kakav iluminator, kada ga upotrijebiti i slično. Međutim, bezuvjetno je osnovno detektirati sve karakteristike divljači koju želite odstrijeliti. Postoje naravno i situacije kada iz bilo kojeg razloga ne želite pucati, samo vidjeti da li na pr. izlazi kakav dobar vepar, koja vrsta divljači dolazi do hranilišta, brojnost, starosna dob jedinki itd. Da bi to saznali, prvenstveno trebate dobar noćni fiksni dalekozor povećanja 3, 4 ili 6x ili „noćne naočale“ DEDAL DVS-8 (gdje gledate s oba oka, ali imaju samo jedan objektiv).

 DVS 8 sa povenanjem 4x

DVS-8 sa povećanjem 4x

DVS 8 sa objektivima povecanja 1x 3x 4x i 6.6x

DVS-8 sa objektivima povećanja 1x, 3x, 4x i 6.6x

Tu dileme nema, jer u odnosu na dalekozor „noćne naočale“ imaju slijedeće prednosti:

  1. Korištenje raznih objektiva (naravno) uključujući i objektiv 1x za noćnu vožnju ili samo kretanje terenom
  2. Praktičnost, odnosno puno manja težina (na pr. sa objektivom 4x težina je svega 0,82kg)
  3. I ono najvažnije: cijena koja je kod iste kvalitete ugrađenih tuba barem 35-40% niža nego kod dalekozora iz prostog razloga što taj tip noćnog uređaja treba samo jednu tubu, a dalekozor dvije.

Osim toga, morate znati da i kod najskupljeg noćnog ciljnika (gdje je recimo ugrađena tuba XR-5) ne možete promatrati divljač dulje od cca 1 minute, jer poslije toga Vašem oku treba desetak minuta da se ponovno adaptira na vidljivost koju imate kod drugog oka. Kod istovremenog gledanja sa oba oka, tog problema nema i praktički satima možete neprekidno promatrati svoju okolinu, a bez zamora očiju.

U praksi to znači da sa kvalitetnim noćnim naočalama (bez uključivanja iluminatora) potpuno neprimjetni promatrate noćno ponašanje divljači u prirodi. Iako je noć i divljač ničim nije uznemirena, nemojte misliti da, recimo, zreli vepar bezbrižno šeće šumom ili jedva čeka da izađe na livadu.

Ako mu slučajno pod papkom pukne grančica, u stanjuje sat i više vremena ostati kao ukopan na tom mjestu, ili na pr. gurne glavu iz grmlja prema čistini i u tom je položaju u stanju biti vrlo dugo, jer on dobro zna da niti zvukom niti pokretom ne trena odavati svoju prisutnost.

Ukratko, da bi više uživali u noćnom lovu, najmanje 90% Vam trebaju „naočale“, a 10% ciljnik. Osim toga, upitajte se (recimo kod 30-ak noćnih izlazaka) koliko puta ste pucali?

Evo, tema je vrlo široka, a ovo su samo neka osnovna iskustva iz lovačke prakse, u primjeni noćne optike. I na kraju, ako mislite nabaviti noćnu optiku držite se samo jednog slogana: „Ne vjerujte trgovcima, vjerujte samo svojim očima i krajnjim korisnicima takvih uređaja“.

Puno puta niti tehnički podaci Vam ne mogu dočarati ono što ćete vidjeti.

(Potpisnik ovog teksta o noćnoj optici osobno uvozi i prodaje noćnu optiku preko 10-ak godina, i kroz to vrijeme, kroz njegove ruke prošlo je preko 500-tinjak raznih uređaja, uglavnom DEDAL-ovih, ali i ATN-ovih, NIGHT OPTIC, RIEGEL i sl., kao i tube raznih proizvođača, od ruskih, bjeloruskih, „američkih“ ili PHOTONIS-ovih tuba). 

logo biros 300

Više informacija kod jedinog ovlaštenog zastupnika za Delal za RH - BIROS d.o.o.  Aleja kralja Zvonimira 11, Varaždin Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  Tel/Fax: 042 311 555  Mob: 098 791 000

 

Zadnja izmjena Srijeda, 11 Ožujak 2015 09:54
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023