"SV. HUBERT, MOĆNI PATRON HRVATSKIH LOVACA I LOVOČUVARA" PRVO IZDANJE NA HRVATSKOM JEZIKU

Ponedjeljak, 14 Listopad 2013 14:54
Ocijeni
(0 glasova)

hubert-knjiga-13U povodu spomendana hrvatskog sveca zaštitnika sv. Huberta izdavačka kuća Dobra kob d.o.o. iz Splita tiskala je novu knjigu lovačkog pisca mag. iur. Davora Martića pod naslovom "Sveti Hubert, moćni patron hrvatskih lovaca i lovočuvara". Autor je ovom knjigom svoj stvaralački opus zaokružio na 15 lovačkih knjiga u tijeku pola soljeća aktivnog bavljenja lovstvom i proučavanjem lovačke povijesti.

hubert-knjiga-13-2

U povodu spomendana hrvatskog sveca zaštitnika sv. Huberta izdavačka kuća Dobra kob d.o.o. iz Splita tiskala je novu knjigu lovačkog pisca mag. iur. Davora Martića pod naslovom "Sveti Hubert, moćni patron hrvatskih lovaca i lovočuvara". Autor je ovom knjigom svoj stvaralački opus zaokružio na 15 lovačkih knjiga u tijeku pola soljeća aktivnog bavljenja lovstvom i proučavanjem lovačke povijesti.

Autor je u knjizi jednostavnim jezikom približio povijesna događanja u svezi legende o sv. Hubertu, od momenta ukazanja jelena sa gorućim križem do njegove sahrane u Ardenima, gdje su sačuvane svečeve relikvije.

Inače, relikvije sv. Huberta u Hrvatskoj su sačuvane u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu, što je od posebne povijesne vrijednosti za cijeli hrvatski katolički puk, napose za lovce, šumare i lovočuvare.

Davor Martić opisuje kronologiju zbivanja, prema legendama o sv. Hubertu, počevši od momenta kada mu se ukazao jelen sa gorućim križem i kada se Hubert posvetio siromasima i katoličkoj vjeri.

Posebno mjesto u obimnom štivu zauzimaju svetohubertovska događanja od 1990. godine, kada se tek počeo slaviti naš svetac i prva svečana misa održana u grofovskom dvorcu stare obitelji Drašković u Trakošćanu. Slijedi potom hubertovsko obilježavanje u svim mjestima diljem Hrvatske,a posebno je autor ukazao na katolički puk koji je podigao kapelice u znak štovanja prastare časti sv. Huberta.

Na 120 stranica teksta autor nas vodi u društvo odličnih fotografija, među kojima je najviše onih koje su dosada još uvijek malo ili nikako viđene, od početka pojavnosti Huberta, kao lovca koji se je odrekao lova i svojeg imanja u korist sirotinje i obespravljenih. Sv. Hubert je bio grof na dvorcu Teodorika III, potom je proveo neko vrijeme kao učenik sv. Lamberta u Maastrichtu, a poznat je tijekom povijesti kao iscjelitelj bjesnoće koju je liječio užarenim križem i nitima sa svoje svećeničke stole.

Potom autor navodi njegova hodočašća kako bi se suprotstavio poganima u Ardenima i u cijelom katoličkom svijetu u zapadnoeuropskim zemljama.

U povodu blagdana sv. Huberta knjiga "Sv. Hubert, moćni zaštitnik hrvatskih lovaca i lovočuvara" može se naručiti po prihvatljivoj cijeni kod njenog izdavača, izdavačke kuće Dobra kob d.o.o u Splitu, u Klovićevoj ulici broj 13 (tel. 780 357).

U svojoj knjizi Davor Martić je za glavnog stručnog konzultanta angažirao mag. don Marka Laštru, svećenika u Austriji, nositelja visokog Viteškog reda Svetog Huberta, što je dalo snažan pečat ovom prvom djelu o sv. Hubertu na hrvatskom jeziku.

knjiga hubert-13Polaznici POU "Hubert" u Ogulinu dobili su na dar knjigu o sv. Hubertu

Knjiga se može nabaviti u Splitu u lovačkoj trgovini Dobra kob -  Klovićeva 13 Split
Pročitano 5469 puta Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 00:03
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023