ELAND – i kako ga loviti

Napisao/la  Četvrtak, 10 Listopad 2013 05:14

Velika je zainteresiranost za lov na ovu golemu Afričku antrilopu kao zamjena za lov na bivola. Eland (taurotragus oryx) je najveća antilopa na svijetu. Postoji i „Lord Derby Eland“ (Taurotragus derbianus), nešto krupniji, atraktivnije i veće trofeje. Cape Eland kojeg uobičajeno lovimo u savanama Namibije i Južno Afričke republike je itekako zanimljiv, odrasli mužjaci dosegnu tonu. Za razliku od Afričkog bivola koji je prosječno težak 800 kg.„Blau bull“,.. „plavi“ je dobio naziv od profesionalnih lovaca po starim kapitalnim primjercima preko 10 godina kad im koža poprimi plavu boju.

Konkretno, lov na bivola nerijetko košta 10.000 eura a na elanda tisuću do dvije.

Mogu se lijepo vidjeti u dvjema slikama uz članak. Takvi se u principu smatraju kao vrhunski trofej mada nemaju tako duge rogove kakve su imali u petoj ili šestoj godini kad su bili smeđe boje. S godinama rog gubi na dužini ali dobiva na debljini.

Prosječna dužina tijela elanda je od 2,8 m do 3,4 m od repa do nosa i nerijetko u ramenu dosežu visinu do 185 cm.

Mužjaci i ženke nose spiralne rogove prosječno duge oko 85 cm , iznimni visoko kapitalni primjerci i preko 1 metar.

Eland je dobio ime iz Holandske riječi „los“ jer kako su prvi bijelci Holanđani imali dodir sa tim dijelovima Afrike, eland ih je neobično podsjetio na losa.

Uglavnom zatičemo velika krda od 10 do 30 primjeraka a ponekad i do 200 gdje je na terenima jaka populacija. Mužjaci ne napuštaju krda i ne žive samostalno kao većina životinja koja se približavaju ženkama samo u vrijeme parenja.

Zna se dogoditi da se zatekne samca ali zasigurno krdo nije dalje od jedan kilometar.

Za lov se općenito preporučuju termini kad je vegetacija slaba, kad dugo nije bilo kiše i kad su krda čim više u pokretu a time se i lakše zamijete.

Rijetko zatičemo elande da stoje u hladu mada se i to zna dogoditi preko podne za velikih vrućina.

Sam lov je zanimljiv i veliki izazov jer nikad ne znaš što te čeka.

Doček kod vode možemo skoro isključiti jer elandi posjećuju pojilišta samo noću !

Najčešće se krdo vidi na velikim daljinama a kad se kreče u prilaz koji najviše ovisi o vjetru i vegetaciji.

Prići elandima u čistoj savani je neizvedivo. Kad primijete lovca prvo se glasaju slični srnjaku a potom daju u bijeg kilometrima daleko.

Lov u gustoj šikari je težak jer te osjete i čuju prije nego ti njih.

Vjerojatno će vodič pronaći u rano juto svježi trag velikog mužjaka u krdu i povest vas za njima. Možete imati sreće pronaći ih već nakon sat, dva a možete se nahodati do noći bez uspjeha.

Za one koji imaju malo sreće može se dogoditi da im se ponudi odstrel ženke u tzv. redukcijskom odstrelu po popularnoj cijeni koja znade biti i 70 % niža od trofejnog mužjaka i takvu priliku ne treba propustiti.

Poznajem puno situacija u kojima sam se osobno kao vodič našao gdje smo elanda odstrijelili nakon pola sata, 500 metra pirša, a isto tako znam kad je lovac iz Splita za svojim hodao tjedan dana i odstrijelio ga zadnji dan lova.

Pratio sam preko 50 lovaca na elanda i taj lov mi je uvijek najdraži. Zlatna medalja počinje sa 206 točaka i od svih tih lovova, odstrela, svi su u zlatu, jedan u srebru a jedan odstrel jenevjerojatnih 270 točaka

Eland nije tvrd na hitac ali svejedno traži veći kalibar i tvrdu kuglu da učini što duži strijelni kanal po mogućnosti i izlaznu ranu radi lakšeg praćenja krvnog raga. Nadasve ako imate jači kalibar preporučuje se pucati u kosti prednje noge jer je to toliko teška životinja da ne može nigdje s polomljenim zglobom.

Za razumjeti je da nećete elanda oboriti u vatri.

Svaki dobar hitac u vitalnu zonu niske plećke 30 x 30 cm je smrtonosan samo zavisi koliko će daleko životinja otići. Prosječno 200 metara.

Kod samog lova trebate se pripremiti na pucanje iz ruke ili sa štapa, neka kalibar bude minimalno .30 i kugla tvrđe konstrukcije i preko 13 grama.

9,3 ili .375 sa teškim kuglama je idealno. Nepotrebno je napominjati da se na krupnoj divljači lagane i brze kugle lako raspadaju i tada je njihov učinak bezvrijedan, ranjavanje i uzaludna potraga.

Nekad pucate na 120 m., zna se dogoditi i na 30.

Optika neka ne bude na velikom povećanju jer čete ga onda teže uočiti u šikari i teže pratiti baš onoga kojeg vam vodič reče da čete pucati kad se izdvoji i stane.

Ako ste brzi i možete odapeti još jedan hitac to je onda dobitna kombinacija zvana „back up“ a što znači bilo kakav dodatni hitac pa makar u nogu će usporiti životinju u bijegu.

Ranjen nije agresivan ali ipak treba biti na oprezu kad se prilazi životinji koja je na zemlji. Udarac kopitom ili rogom u samom smrtnom grču može bez problema slomiti nogu neopreznog lovca. Zato ipak prepustite vodiču da priđe životinji i dodirom cijevi karabina (s leđa) očne jabučice ustvrdi da je životinja mrtva.

Kad je vaš eland pred vama, kad pomalo postajete svjesni da je željeni i dugo lovljeni trofej tu, spremite se na veliki posao oko postavljanja divljači za dobru fotografiju, mučnog ukrcaja u vozilo ali vjerujte neće vam biti žao jer će taj lov itekako dugo ostati u sjećanju.

Ako možete svakako preporučam dermopreparat jer atraktivnost čupe dlaka između rogova i velike plavo sive glave se ničim ne može zamijeniti.

 

elan6-13

crveno CAPE ELAND - plavo L.DERBY ELAND

Napisao i fotografije: Đivo Ćurlica
Zadnja izmjena Utorak, 18 Studeni 2014 01:21
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023