Argali divlja ovca – Ovis ammon L. – eng. Argali wild sheep, Mountain sheep

Napisao/la  Nedjelja, 05 Listopad 2014 04:38

Argali (divlja) ovca – Ovis ammon L. – eng. Argali (wild) sheep, Mountain sheep. Danas smo vam odlučili predstaviti još jednog šupljorošca.

Ovaj put riječ je o vrsti koja ne obitava na našim prostorima ali je zato vrlo atraktivna lovna divljač koja se nalazi u paketima nekoliko naših lovnih agencija. Riječ je o argali divljoj ovci, najvećoj vrsti divlje ovce. Argali se dijeli u devet podvrsta a najveća je pamirski argali ili Marko polo oca (Ovis ammon polii). Argali je inače mongolska riječ za ovna.

Opis: najveća vrsta divlje ovce, robusna i čvrsta izgleda. "Nasađeni" su na noge, brzo trče i visoko skaču. Boja krzna je krem do crvenosmeđe boje, ovce s Himalajskog područja su tamnije, sivosmeđe boje. Nemaju runo! Ovnovi imaju bujnu ogrlicu svijetlije boje dlake i dužu dlaku na stražnjem dijelu bedara. Linjaju se dva puta godišnje. Rogove nose oba spola. Ovnovima rogovi dosežu duljinu od 190cm i težinu od 23 kg dok su rogovi ženki manji (do 50 cm). Varijacije među podvrstama su dosta izražene ali sve su prilagođene na oštru klimu jer zaposjedaju najekstramnija staništa od svih vrsta ovaca. 

Veličina: 85 do 135 cm u hrptu, 136 do 200 cm duljina tijela (ženke do upola manje)

Težina:  65-180 kg, najveći zabilježeni ovan imao je 216 kg!

Životni vijek: 5 do 10, eventualno 13 godina

Rasprostranjenost:  autohtona vrsta središnje Azije – od Kazahstana do Kine, od Altaja do sjeverne Himalaje

Stanište: vrsta je gorja i visokih planina, nastanjuje područja od 300 do 5800 m.n.v., može ju se naći na laganim padinama, u kanjonima, na kamenitom terenu, pustinjskim područjima i stepama – voli otvorena područja: Često se zadržava na mjestima gdje snijeg nije dubok ili ga vjetar brzo otpuše - na snijeg je argali osjetljiv! Obično su vjerni staništu a migriraju u slučaju nestašice hrane, navale nametnika ili uznemiravanja od stane čovjeka i/li domaćih životinja. Zimi se spuštaju u niža područja.

Prehrana: trave, grmlje, pupovi, plodovi, lišajevi, redovito posjećuju solišta, potrebe za vodom su izražene

Ponašanje: životinja stada - stada su razdvojena po spolovima osim u vrijeme parenja. Ovnovi žive u manjim skupinama do 30 jedinki a ženske s mladima mogu se okupiti u stada od 150 jedinki! Argali su brzi trkači i uvijek na oprezu, a zaštitu često pronalaze na strmim padinama. Glasaju se zviždukom (upozoravanje na opasnost).

Parenje: parenje počinje u listopadu a traje do siječnja (na nižim nadmorskim visinama duže a na višim kraće). Među mužjacima istog ranga može doći do ozbiljnije borbe koja se čuje s udaljenosti od 800 m. Dominantni mužjak tjera slabijeg i pari se sa ženkama. Period gastacije traje 165 dana a ženke krajem ožujka i u travnju na osamljenom mjestu ojanje jedno do dva janjeta. Ženke su spolno zrele s dvije a mužjaci s pet godina

Neprijatelji: sivi vuk, snježni leopard, ris, gorska kuna, orlovi, lisice i domaći psi za janjad

Problematika: smatraju se ugroženom vrstom na cijelom području svoje rasprostranjenosti i to zbog gubitka staništa, intenzivnog stočarstva i krivolova (meso i trofej). Kompeticija s domaćim životinjama (jak, ovce) dovodi do razvoja bolesti. Lovcima je zanimljiva divljač zbog trofejnih rogova. Lov na argali ovcu je zahtjevan – lovac se mora prilagoditi na rijedak zrak i hladnoću, a mora imati i odličnu fizičku kondiciju, prilagođen i preciznost u gađanju na velike udaljenosti (preko 200 m) jer se argaliju teško prikrasti.

Lovac.info
Zadnja izmjena Subota, 01 Kolovoz 2015 21:36
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023