Divlja mačka - strogo zaštićena svojta na cijelom teritoriju RH

Napisao/la  Petak, 07 Ožujak 2014 00:28

Ponovno-slobodaUlaskom Hrvatske u članstvo Europske unije 1. srpnja zateklo je nespremnim Ministarstvo poljoprivrede. Iako je proteklo tri godine od donošenja Pravilnika o lovostaju (Narodne novine 67/10), ono nije pravovremeno, a sukladno član­ku 9. istog, donijelo Plan gospodarenja mačkom divljom (Felis silvestris Schr) u Hrvatskoj i Akcijski plan gospoda­renja mačkom divljom. Za tu je svojtu od 1. srpnja utvr­đena lovostaja za vrijeme od 1. siječnja do 31. prosinca, budući da je Direktivom Vijeća Europske zajednice broj 43/92 od 21. svibnja 1992. u prilogu br. IV, a koja govori o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune proglašena zaštićenom divljom vrstom...

divlja-macka 4

Ulaskom Hrvatske u članstvo Europske unije 1. srpnja zateklo je nespremnim Ministarstvo poljoprivrede. Iako je proteklo tri godine od donošenja Pravilnika o lovostaju (Narodne novine 67/10), ono nije pravovremeno, a sukladno član­ku 9. istog, donijelo Plan gospodarenja mačkom divljom (Felis silvestris Schr) u Hrvatskoj i Akcijski plan gospodarenja mačkom divljom.

Za tu je svojtu od 1. srpnja utvr­đena lovostaja za vrijeme od 1. siječnja do 31. prosinca, budući da je Direktivom Vijeća Europske zajednice broj 43/92 od 21. svibnja 1992. u prilogu br. IV, a koja govori o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune proglašena zaštićenom divljom vrstom što je uostalom i akceptirao ministar kulture na prijedlog Državnog zavoda za zaštitu prirode Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenima i strogo zaštićenima. Može se stoga očekivati da će Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zaštite okoliša formirati nacionalno povjerenstvo za izradu plana gospodarenja divljom mačkom.

Do danas lovci nemaju spoznaje je li nacionalno povjerenstvo formirano i kada će biti izrađen i prihvaćen plan gospodarenja divljom mačkom.

Naime, lovoovlaštenici imaju gospodarski interes da se plan donese što prije i što kvalitetnije s obzirom na to da je neprijeporno da divlja mačka u svojim prehrambenom lancu koristi ali i šteti lovoovlaštenicima u njihovim zakupljenim lovištima.


 Prema zadnjim raspoloživim informacijama plan gospodarenja divljom mačkom nije izrađen.

Obavijest o izradi plana gospodarenja biti će objavljena na portalu Lovac.info.

Mladan Vidović, mag. iur.
Zadnja izmjena Srijeda, 12 Ožujak 2014 11:17
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023