Lovkinja Viktorija Bandera

Napisao  Nedjelja, 30 Studeni 2008 13:44

viktorija_bandera_lovkinjaBELI - Iako u obitelji nitko nije bio lovac, Viktorija Bandera iz Belog, 37-godišnja majka troje djece, i članica HNS-a, koju je u lovstvo natjerala nevolja, jer divlje svinje, kako je već poznato na Cresu ubijaju janjce, nakon pet godina lovačkog staža, stekla je vještinu na kojoj joj mogu pozavidjeti i lovci s mnogo dužim stažom.

Naime, Viktorija je u rujnu ove godine u četiri dana ustrijelila čak četiri divlje svinje, i to dan za danom, što govori o njenoj preciznoj i sigurnoj ruci, ali i o tome da su divlje svinje na svakom koraku.

Prvi ulov, u ovom četverodnevnom nizu bio je u nedjelju u vrijeme zajedničkog lova nedaleko Dragozetića, kada je odstrijelila mlado divlje svinje, potom je u ponedjeljak na pješačkoj stazi na predjelu Kjunčin nekih dvjestotinjak metara od kuća u Belom odstrijelila divlju svinju od oko šezdesetak kilograma...

viktorija_lovkinjaBELI - Iako u obitelji nitko nije bio lovac, Viktorija Bandera iz Belog, 37-godišnja majka troje djece, i članica HNS-a, koju je u lovstvo natjerala nevolja, jer divlje svinje, kako je već poznato na Cresu ubijaju janjce, nakon pet godina lovačkog staža, stekla je vještinu na kojoj joj mogu pozavidjeti i lovci s mnogo dužim stažom.

Naime, Viktorija je u rujnu ove godine u četiri dana ustrijelila čak četiri divlje svinje, i to dan za danom, što govori o njenoj preciznoj i sigurnoj ruci, ali i o tome da su divlje svinje na svakom koraku. Prvi ulov, u ovom četverodnevnom nizu bio je u nedjelju u vrijeme zajedničkog lova nedaleko Dragozetića, kada je odstrijelila mlado divlje svinje, potom je u ponedjeljak na pješačkoj stazi na predjelu Kjunčin nekih dvjestotinjak metara od kuća u Belom odstrijelila divlju svinju od oko šezdesetak kilograma. U utorak je glavom platila još jedna divlja svinja nadomak kuća kraj Rimskog mosta, koja je imala oko 90 kilograma, da bi u srijedu Viktorija odstrijelila još jednu divlju svinju, ovaj put najveću, a težila je oko 110 kilograma i to s terase svoje rodne kuće u kojoj joj žive otac i brat u samom centru Belog.

I ovi ulovi Bejanke Viktorije Bandere, potvrđuju ono što stanovnici Tramuntane uporno ponavljaju, da su im divlje svinje pred kućnim pragom.     – Prije pet godina počela sam s lovstvom jer su divlje svinje prijetnja našem ovčarstvu, a ovca je othranila moju obitelj. Znala sam o lovstvu dosta jer je moj suprug bio lovnik, ali ipak je sasvim drugačije loviti ili prisustvovati lovu. Kada sam počela s lovom bila sam prilično uplašena i napeta, prolazila klasičnu početničku tremu, danas je to za mene rutina. Do sada sam odstrijelila 34 divlje svinje i to većinu na čeki, a ne u pogonu, kaže nam Viktorija Bandera, posve mirno prepričavajući svoja iskustva lovkinje, a na naš upit kako na ženu u lovu gleda muška strana, ona kaže:    

– Ima onih koji kažu, a žena je s nama neće biti ništa od ulova, ali ima i onih koji kažu, o super, žena je s nama bit će dobar ulov, uz osmijeh komentira Viktorija te dodaje kako je u creskom LD »Orebica« ona za sada jedina žena, a u lovačkim društvima Primorsko-goranske županije je tridesetak žena, doznajemo od Viktorije Bandere, koja je posebno žalosna što su divlje svinje razlogom da je na Tramuntani sve manje ovaca, a najjači udarac otočnom ovčarstvu dalo je ustanovljavanje lovišta na Tramuntani polovicom osamdesetih godina, kada su na otok donesene divlje svinje i jeleni lopatari, iako su se otočani protivili, ali ih nitko nije želio slušati. Viktorija kaže kako se sjeća, da je kao djevojčica slušala rasprave i pamti tadašnje čelnike iz općinskih vlasti i ondašnjeg komiteta koji su se bahato postavljali prema žiteljima Tramuntane i tvrdili kako će lovstvo revitalizirati otok.

Nasilno su ogradili privatne parcele, formirali lovište, loše njime upravljali, divlje svinje i jeleni lopatari izašli su iz lovišta, raširili se otokom i potpuno ga mijenjaju. Sada je donesena odluka o izlovu alohtone, nezavičajne divljači, ali Viktorija Bandera sumnja da će sadašnjim metodama i načinima izlova to biti moguće učiniti, ali i navodi da misli kako nekim lovcima izlov uopće i nije cilj.

Izvor: HNS Primorsko-goranske županije / www.pgz.hns.hr/ Autor: Nataša Ružić /19 Rujan 2008

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58