U Šipovu - BiH održana 28. hajka na Vuka

Napisao  Srijeda, 18 Veljača 2009 16:38

hajka-sipovo ŠIPOVO - BIH  - U susjednoj Bosni i Hercegovini a i dalje i Srbiji tradicionalno se održavaju tzv. Hajke na vuka. Od najpoznatijih u BiH su hajke u Sutjesci, Ozrenu, Konjuhu i naravno Šipovu. Lovačko društvo Šipovo organiziralo je u subotu, 14. veljače  28 tradicionalnu hajku na Vuka.  Sivi vuk (Canis lupus) strogo je zaštićena vrsta u RH i nije dozvoljen lov, ali je u BiH, Srbiji i Crnoj Gori Vuk lovna divljač. 

 

ŠIPOVO - BIH  - U susjednoj Bosni i Hercegovini a i dalje i Srbiji tradicionalno se održavaju tzv. Hajke na vuka. Od najpoznatijih u BiH su hajke u Sutjesci, Ozrenu, Konjuhu i naravno Šipovu. Lovačko društvo Šipovo organiziralo je u subotu, 14. veljače  28 tradicionalnu hajku na Vuka.  Sivi vuk (Canis lupus) strogo je zaštićena vrsta u RH i nije dozvoljen lov, ali je u BiH, Srbiji i Crnoj Gori Vuk lovna divljač. 

Vuk se pari u siječnju ili veljači, poslije parenja čopori se razbijaju i mužjaci žive odvojeno sve do jeseni, dok ženka ostaje sa svojim pomlatkom. U prirodi Vuk nema neprijatelja, zbog svoje izrazite štetnosti u BiH je nezaštićen, a lovi se čekanjem i hajkom. Trofej od vuka su kosti lubanje i krzno sa glavom. Lov na vuka zahtjeva izuzetno strpljenje i veliku upornost, mnoge dane i ne prespavane noći čekanja i ogroman napor da se dođe do staništa te divljači.

Tradicija mnogih Lovačkih društava (udruženja) u BiH je zajednički lov Vuka u veljači većinom radi druženja i upoznavanja, razmjenjivanja lovačkih iskustava i dogodovština, posebno do te tradicije drže lovačka društva Srbije (jer imaju najviše vuka). 

Hajka na Vuka se održava se u Šipovu tradicionalno svake godine, tako i ovaj  28. puta. Sudionici u lovu su bili gosti sa područja bivše države, Austrije, Njemacke itd.. Sudjelovalo je cca 450 lovaca od toga je bilo 250 gostiju i ostalo domacini.  Lovilo se na planini Crni vrh (visoke 1359 m) u zimskom ugođaju sa 50-tak cm snijega koji nije prestao da pada. 

 

hajak6yp8

 

Jutarnje postrojavanje lovaca

Okupljanje lovaca je bilo na zbornom mjestu je u 7 h glavni lovnik (lovovođa) Lovačke  udruge Šipovo  pozdravio je sudionike lova i upozno ih sa pravilima i načinom lova, nazočan je bio i gradonačelnik grada Šipovo i direktorica šuma koji su svi poželjeli dobru kob lovcima (Dobar pogled), o događaju je svjedočila i lokalna radio televizija.

hajak13pj6

 

Nakon postrojavanja i govora krenulo se prema području lova kroz idiličan zimski, sniježni ugođaj, vožnja je trajala oko sat vremena tako da je u 10 h  pocela hajka... pogon je krenuo i  do 13 h je trajao lov. Ali ovaj puta Vukovi su bili lukaviji i nije odstrijeljen niti jedan. Pričalo se na velikoj fešti uz lovački grah i gulaš kako je nekom vuk izmakao.... 

hajka12hq9
Pogled iz automobila na snijegom prekriveni Crni Vrh 

 

Poželimo Šipovljanima i njihovim gostima lovno uspješniju 29. hajku na Vuka. 

 

Autor sudionik hajke: Zoran Pavlović 

Više fotografija na forumu LOVAC 

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58