Zapljena Vuka na graničnom prijelazu

Napisao  Četvrtak, 19 Veljača 2009 05:47
IMOTSKI - Inspekcija zaštite prirode zaprimila je obavijest u ponedjeljak 12. siječnja 2009. godine da je u blizini Imotskog granična policija (Mobilna jedinica za provedbu nadzora državne granice) zaustavila automobil hrvatskog državljana u čijem prtljažniku je pronađen odstrijeljen vuk (ženka starosti 5-6 godina). Vučica je odstrijeljena na području Bosne i Hercegovine, te je ilegalno dovezena u Hrvatsku. Lešinu je preuzeo ovlašteni vještak za vuka, te će se organizirati doprema na Veterinarski fakultet u Zagrebu. Protiv počinitelja bit će pokrenuta kaznena i prekršajna prijava...
15.1.2009. - Vučica (Canis lupus) je odstrijeljena na području Bosne i Hercegovine, te je ilegalno dovezena u Hrvatsku a protiv počinitelja bit će pokrenuta kaznena i prekršajna prijava.

Inspekcija zaštite prirode zaprimila je obavijest u ponedjeljak 12. siječnja 2009. godine da je u blizini Imotskog granična policija (Mobilna jedinica za provedbu nadzora državne granice) zaustavila automobil hrvatskog državljana u čijem prtljažniku je pronađen odstrijeljen vuk (ženka starosti 5-6 godina). Vučica je odstrijeljena na području Bosne i Hercegovine, te je ilegalno dovezena u Hrvatsku. Lešinu je preuzeo ovlašteni vještak za vuka, te će se organizirati doprema na Veterinarski fakultet u Zagrebu. Protiv počinitelja bit će pokrenuta kaznena i prekršajna prijava.
Sivi vuk (Canis lupus) strogo je zaštićena vrsta u RH i nije dozvoljen lov. Kazna za protuzakoniti lov i protuzakoniti uvoz kreće se od 7000 - 30.000, 00 kuna.

Prema kriterijima Svjetske zaklade za zaštitu prirode (IUCN), vukovi su na Crvenoj listi sisavaca u Hrvatskoj, dakle na popisu ugroženih vrsta.
 
Sivi vuk (Canis lupus) sisavac je iz reda zvijeri (Carnivora), porodice pasa (Canidae). Glavni razlozi potencijalne ugroženosti u Hrvatskoj su krivolovci jer ga drže štetočinom, zatim stradavanje na prometnicama zbog presijecanja migratornih pravaca, nedostatka prirodnog plijen i trovanje.

Na području države Bosne i Hercegovine vuk nije zaštićen, već se lovi kao lovna divljač. Zbog toga često stradavaju vukovi iz populacije koja živi na graničnom području dvije države, što bitno otežava utvrđivanje pravog stanja populacije u Hrvatskoj.

 

Izvor: Ministarstvo kulture RH

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58