U Srbiji hajke na vuka i sa po 1000 lovaca

Napisao  Nedjelja, 08 Ožujak 2009 08:34

vukoviIz regije: Završila čuvena zlatiborska hajka na vuka

ZLATIBOR  - SRBIJA  – Oko 1.000 lovaca, učesnika trodenvne lovno- turističke manifestacije Sabora lovaca Srbije, krenulo je u subotu, 28. veljače u čuvenu zlatiborsku hajku na vuka. Lovcima Srbije, kojima je domaćin Lovačko udruženje “Zlatibor”, pridružilo se u tom lovu i više desetina njihovih kolega iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske i Danske....

Iz regije: Vukovi su bili bolje sreće u  čuvenoj zlatiborskoj hajci na vuka 2009. godine

ZLATIBOR  - SRBIJA  – Oko 1.000 lovaca, učesnika trodnevne lovno- turističke manifestacije Sabora lovaca Srbije, krenulo je u subotu, 28. veljače u čuvenu zlatiborsku hajku na vuka. Lovcima Srbije, kojima je domaćin Lovačko udruženje “Zlatibor”, pridružilo se u tom lovu i više desetina njihovih kolega iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske i Danske. Upravnik zlatiborskog lovišta Goran Radović izjavio je tom prigodom za Tanjugu da se hajka odvija u rejonu Murtenice, gdje su mještani tokom zime primijetili prisustvo vukova koji su pojedinim mještanima pričinili i znatnu štetu u torovima. Na Zlatiboru pada snijeg, čija visina je na toj planini oko pola metra, tako da je neizvjesno kome takve vremenske prilike više odgovaraju – lovcima ili vukovima, ali se lovci, pored sreće, ponajviše uzdaju u bistro oko i mirnu ruku. 

Ali lovci iz Srbije i njihovi gostiju iz inozemstva nisu imali razloga za radost poslije ove čuvene zlatiborske hajke na vuka, jer nije odstrijeljen nijedan vuk (org. zvijer). Upravnik Radović izjavio da vremenske prilike, dubok snijeg i mećava, nisu bili naklonjeni lovcima, ali je, prema njegovoj ocijeni, ova lovno- turistička manifestacija protekla u najboljem redu.

Nedostatak lovačke sreće i neki drugi izgovori lovaca za današnji debakl, pašće u zaborav večeras na tradicionalnom lovačkom balu na kome će biti dodijeljene nagrade najboljim strijelcima koji su  imali više uspjeha u gađanju pokretnih meta - siluete vuka, srndaća i glinenih golubova. Ovogodišnja hajka na vuka održana je u okviru tradicionalne trodnevne manifestacije Sabora lovaca Srbije, koju su organizirali Lovački savez Srbije i Lovačko udruženje "Zlatibor", uz podršku opčine Čajetina i Turističke organizacije "Zlatibor". Sabor lovaca Srbije završio  se u nedjelju tradicionalnim lovom lisica uz pomoć goniča.

Izvor: Tanjug

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58