Neosnovane optužbe na račun lovaca

Napisao  Nedjelja, 08 Ožujak 2009 09:08

MALA SUBOTICA - Na lovnom području između Male Subotice i Palovca u nedjelju, 1. 2. 2009. nađena je nastrijeljena zaštićena ptica škanjac koja nije mogla letjeti. Ono što je najgore i djeluje šokantno je što nečija ruka toj živoj ptici odrezala gornji dio kljuna, a u takvom stanju ne bi mogla preživjeti. O tome je obaviještena Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture u Varaždinu koja je posredstvom veterinarske službe osakaćenu pticu odlučila eutanazirati. Inspekcija zaštite prirode glede tog vandalskog čina podnijela je policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja...

LJUBOMIR GRGEC: Međimurski lovci nisu sadisti!

MALA SUBOTICA - Na lovnom području između Male Subotice i Palovca u nedjelju, 1. 2. 2009. nađena je nastrijeljena zaštićena ptica škanjac koja nije mogla letjeti. Ono što je najgore i djeluje šokantno je što nečija ruka toj živoj ptici odrezala gornji dio kljuna, a u takvom stanju ne bi mogla preživjeti. O tome je obaviještena Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture u Varaždinu koja je posredstvom veterinarske službe osakaćenu pticu odlučila eutanazirati. Inspekcija zaštite prirode glede tog vandalskog čina podnijela je policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Na njima je zadaća da povedu istragu protiv spodobe, a vjerojatno je riječ o pojedincima kojima ništa nije sveto, pa tako ni nemoćna ptica.

- Ne stoje priče kako je to učinio netko od lovaca kako bi sebi skupio bodove koji se za kljun mogu dobiti - ističe Ljubomir Grgec, predsjednik Lovačkog saveza MŽ, dodavši da takvih bodovnih nagrada gotovo niti nema, što je opet stvar društva. Dvojim da bi to mogao napraviti pravi lovac. Konačno, on to ni sam ne može jer ne bi ranjenu pticu grabljivicu sam mogao svladati i osakatiti je. - Međimurski lovci mogu to sa sigurnošću reći, nisu sadisti, a gdje stoji da je škanjac nastrijeljen na spomenutom lovnom području!? Može biti da je ptica ovamo dovezena i ostavljena samo kako bi se međimurski lovci prikazali u lošem svjetlu - kaže prvi čovjek međimurskih lovaca.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, za takvo nedjelo predviđena je novčana kazna od 7 do 30 tisuća kuna, i odšteta društvu 2.400 kuna, a moguća je i kazna zatvora jer je to kazneno djelo. Iz Centra za zbrinjavanje divljih životinja (AWAP) u Zaprešiću, osim zgražanja, pozivaju ljude da ptice ostave na miru, a za sakaćenje ptica najviše okrivljuju same lovce. Oni su, naime, prije zakonske zaštite, njih tretirali kao štetočine.

Izvor: Međimurje.hr / Autor:M. Grubić / 03.02.2009

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58