Lovac (72) preživio 19 dana u divljini

Napisao/la  Nedjelja, 26 Siječanj 2014 00:17

72godisnji-lovacLovac Gene Penaflor, 72 godine, preživio je 19 dana u divljini u šumama sjeverne Kalifornije, 1800 metara nad morem. Penaflor i njegov lovački prijatelj razišli su se kako bi pratili jelena. Bili su na zahtjevnom terenu , lovac je pao u pukotinu i onesvijestio se. Kada je došao svijesti bio je dezorijentiran u gustoj magli i nakon kratkog lutanja odlučio je napraviti privremeni kamp na obali potoka i ostati na tom mjestu znajući da će prijatelj pokrenuti akciju spašavanja. 

Mendocino NF 1

Lovac Gene Penaflor, 72 godine, preživio je 19 dana u divljini u šumama sjeverne Kalifornije na visini od 1800 metara. Penaflor i njegov lovački prijatelj razišli su se kako bi pratili jelena. Bili su na jako zahtjevnom terenu i sedamdesetdvogodišnjak je pao u pukotinu i onesvijestio se.

Posljedica pada bila je rasječena brada i jaka bol u koljenu. Kada je došao svijesti bio je dezorijentiran u gustoj magli i nakon kratkog lutanja odlučio je napraviti privremeni kamp na obali potoka i ostati na tom mjestu znajući da će prijatelj pokrenuti akciju spašavanja. Sa sobom je imao dvije plastične vreće za smeće i upaljač. Vreće je napunio suhim lišćem radi izolacije i zavukao se u šipražje da se zaštiti od nevremena.

Penaflor je razborito zaključio da će potrošiti previše vremena i energije na lov jelena pa se usredotočio na vjeverice, zmije, žabe i guštere koje je kuhao. Vjevericama je pucao u glavu kako bi tijela ostala sačuvana i s više mesa, a gmazove i vodozemce je ubijao kamenom i dugo pekao kako bi uništio salmonelu. Uz to, jeo je i alge, i smršavio 5 kilograma.  Usprkos padu temperatute (-6°, sve se događalo prošlog studenog) i snijegu ostao je zdrav, pri čemu su bitnu ulogu imale i njegove Gore-tex čizme. Čak se brinuo da ne zapali šumu pa je vatru pokrivao kamenjem.

Pokrenuta je opsežna akcija spašavanja koja je uključivala helikoptere i pse i naposljetku su ga našli kolege lovci čuvši pozive upomoć. Bio je udaljen 5 kilometara od mjesta razilaženja s prijateljem.

Medijima je rekao da je uspio preživjeti jer si je „uključio“ instinkt za preživljavanje – nije razmišljao o ničem drugom već je svu svoju energiju i znanje je usmjerio na preživljavanje. Pri tome mu je pomogla i činjenica da je već 30 godina lovac.

L.A. Times
Zadnja izmjena Nedjelja, 26 Siječanj 2014 10:11