U zaštiti Marsikanskog smeđeg medvjeda na Apeninima sudjelovati će i lovci

Napisao/la  Petak, 31 Siječanj 2014 00:07

marsikanski-medvjed 3Organizacija Rewilding Europe ušla u partnerstvo sa švicarskom fondacijom Segré kako bi se pripremile i implementirale mjere zaštite Marsikanskog smeđeg medvjeda karakterističnog samo za Apeninski poluotok. Zaštiti su se svojevoljno pridružili i lovci – organizirati će patroliranja područjem, odrediti zone specijalnog interesa i zone bez lova, a svoje poznavanje prirode prenositi će turistima kao vodiči i savjetnici.

marsikanski-medvjed

Organizacija Rewilding Europe nastoji „restaurirati“ prirodu u Europi, vratiti ju u divlje stanje i prepustiti vlastitim procesima sa što manje uplitanja čovjeka. Misija organizacije je vratiti 1 000 000 ha diljem Europe u stanje divljine. Uz to, organizacija radi i na očuvanju životinjskih vrsta i njihovom povratku u divljinu. Tako je organizacija Rewilding Europe ušla u partnerstvo sa švicarskom fondacijom Segré kako bi se pripremile i implementirale mjere zaštite Marsikanskog smeđeg medvjeda karakterističnog samo za Apeninski poluotok.

Marsikanski ili Abruzzo medvjed podvrsta je smeđeg medvjeda koja je već 500 godina izolirana od populacija smeđeg medvjeda u Alpama. Broj jedinki je nizak (pedesetak!) a smanjenje brojnosti dodatno povećava čovjek svojim utjecajem – trovanjem, krivolovom, prometom i bolestima domaćih životinja. U prošlosti je bilo dosta pokušaja zaštite te podvrste ali s ograničenim uspjehom. Ova nova inicijativa nastojati će poboljšati brojnost u tri manja područja na sjevernoj granici Nacionalnog parka Abruzzo.

marsikanski-medvjed 3

Prvo će se nastojati eliminirati utjecaj gore navedenih prijetnji, a zatim će se nastojati razvijati turizam divljina i turizam promatranja životinja – sjever Nacionalnog parka jedno je od najboljih mjesta za promatranje divljih životinja u regiji. Za početak, postaviti će se privremena hranilica za privlačenje bjeloglavih supova. Istodobno, lokalna organizacija nastojati će minimalizirati utjecaj prometa na divlje životinje posebnim uređajima za smanjivanje brzine vozila i znakovima upozorenja, a cestovni prilazi područjima bitnima za medvjeda biti će ograničeni. Angažirati će se i posebne patrole pasa za prepoznavanje otrovnih mamaca, a lokalne zajednice će surađivati na dojavama aktivnosti krivolovaca, „češljanju“ područja u potrazi za zamkama, instaliranju električnih ograda za zaštitu usjeva i stoke, te kontroliranju kamera i bilježenju aktivnostima medvjeda.

Razvoju posebnih vrsta turizma pomoći će organizacija Rewilding Europe kroz tehničku podršku, stručne savjete i financijska sredstva kojima će lokalnim poduzetnicima olakšati ulazak na međunarodno turističko tržište.

Zaštiti su se svojevoljno pridružili i lovci – organizirati će patroliranja područjem, odrediti zone specijalnog interesa i zone bez lova, a svoje poznavanje prirode prenositi će turistima kao vodiči i savjetnici. Restriktivniji pristup područjima će također dovesti manje konkurencije s lovcima izvan općine. Zoniranjem i restriktivnijim pristupom područjima biti će manje i kompeticije između lokalnih lovaca i onih sa šireg područja.

Nadajmo se da će ova ideja zaživjeti kako je i zamišljena, te da će lovačka društva i drugdje slijediti ovu lijepu inicijativu svojih talijanskih kolega.

Rewilding Europe
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 17:38