Na Braču prvi put odstrjeljen jelen lopatar

Napisao/la  Utorak, 04 Veljača 2014 00:06

marijana-kudricNa Braču je odstrijeljen prvi primjerak jelena lopatara. Odstrijelila ga je jedna lovkinja, Marijana Kudrić, predsjednica lovačke udruge “Vidova gora”. Jelen lopatar se već četiri godine uzgaja se u državnom lovištu “Vidova gora” na površini od 230 hektara koje se nalazi u koncesiji istoimene lovačke udruge. Odstrijeljeni jelen lopatar imao je oštećenje roga koje je zadobio za vrijeme parenja u srazu s drugim mužjakom. Odlomljena lopata nalazila se desetak centimetara iznad srednjaka. Odstrjeljen je Benellijevom puškom kalibra 30-06.

marijana-kudric

Na Braču je odstrijeljen prvi primjerak jelena lopatara. Odstrijelila ga je jedna lovkinja, Marijana Kudrić, predsjednica lovačke udruge “Vidova gora”.

Jelen lopatar se već četiri godine uzgaja se u državnom lovištu “Vidova gora” na površini od 230 hektara koje se nalazi u koncesiji istoimene lovačke udruge. Odstrijeljeni jelen lopatar imao je oštećenje roga koje je zadobio za vrijeme parenja u srazu s drugim mužjakom. Odlomljena lopata nalazila se desetak centimetara iznad srednjaka. Odstrjeljen je Benellijevom puškom kalibra 30-06.

Odakle uopće Marijana na čelu lovačke udruge “Vidova gora”, koja broji 15 članova? Naime, rijetki su slučajevi da mjesto predsjednika lovačke udruge preuzme žena. 
– Pa moram priznati da u početku nije bilo lako. Međutim, kada su lovci vidjeli da sa mnom nema šale te da svatko treba izvršavati svoje zadaće, stvari su se promijenile. Poštujem ja njih, ali i oni poštuju mene. Lovište koje smo dobili u koncesiju, na upravljanje,vodim na način da sve preuzete obveze ispunimo i za sada je sve u najboljem redu.

Jelen lopatar je njezin najdraži trofej, ali se dobro sjeća da je 1. rujna 2012. godine ustrijelila divlju svinju u kojoj je bilo 70 kilograma - to je bio njezin prvi ozbiljniji odstrjel. Ne veseli se previše trofejima jer u lov ne ide zbog trofejnih odstrjela nego iz zadovoljstva. U svojoj okupaciji lovom ne vidi ništa neobično niti nešto što bi je “posvadilo” sa zelenim udrugama.

Naprotiv, u načelu podržava “zelene” premda među njima ima, tvrdi, svega i svačega. U svakom slučaju, zauzima se za očuvanje okoliša i zaštitu divljači.

Slobodna Dalmacija, I.R., 02.02.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 21:42