KAKO SU LIČANI JEDINI U HRVATSKOJ VRATILI DRŽAVNO LOVIŠTE

Napisao  Četvrtak, 24 Studeni 2016 09:16

Jedinstven primjer u Hrvatskoj odigrao se prije šesnaest godina u Jezeranama.

„Ovo je uspjelo vama i nitkome više u Hrvatskoj“. Ovim rječima u Gospiću, prije skoro dva desetljeća lovcima LD „Kapela“ Jezerane uručeno je jedinstveno rješenje. Po njemu nadležno ministarstvo vraća dio državnog lovišta u zajedničko lovište IX/101 „Kapele“ Jezerane. Radi se o 1300 hektara brdskog lovišta podno vrha Velike Kapele na lokaciji Pišćetak.

Danas na lokaciji Pišćetak nalaze se uređene nastambe „Kapele“ iz Jezerana. U blizini su i lovno gospodarski objekti i uređeno lovište bogato visokom divljači. Ondje najčešće je i otvorenje lova na divlje svinje, te okupljanje ličkih lovaca. Za sve su to krivi bivši predsjednici „Kapele“, među kojima je još živ Mirko Seritić iz Jezerana. On je bio predsjednik društva od 2005. do 2010. godine. Zbog slabog zdravlja više ne ide u lov, ali obavezno dođe na skup lovaca.

„Moj otac je bio lovac i vodio ovo društvo. Sve je započelo zahvaljujući Branku Ivičeku, ondašnjem višem savjetniku za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede. On je u mirovini, ali bez njega ne znam je li bi uspjeli vratiti dio lovišta.
Godinama smo lovili na Pišćetku, ondje smo imali uzgojno lovište. Postojale su prirodne granice djela lovišta i podnjeli smo zahtjev da nam se dio tog onda državnog lovišta, vrati, kazuje Mirko Sertić, negdašnji predsjednik „Kapele“.

Pošto su uvjeti bili ispunjeni, rješenjem je dio državnog lovišta vraćen LD „Kapali“ Jezerane. Kada je stiglo rješenje u Gospić, u Lovačkom savezu Ličko-senjske županije, te u županijskom uredu svi su se čudili tomu. Vrijedni Ličani nisu stali, već su zasukali rukave i radili u lovištu. Drvene nastambe gdje se okupljaju lovci samo su dio onoga što su učinili. Pomogla je Šumarija Gospić i pojedinci, a lovci su višegodišnjim radom došli do rezultata.

Podno vrha Kapele, na lokaciji Pišćetak ima srna i jelena, divljih svinja, a zaluta vuk i medvjed. Medvjed još nije zalutao u LGO, ali će možda i ondje doći. Aktualni predsjednik društva Vladimir Milohnoja ima samo riječi pohvale za svojih 110 lovaca. Njihova pjesma često odjekuje na Pišćetku. Ovu mi priču nije ispričao vjetar podno Velike Kapele, dok sam čekao veprove. Potvrdili su je lički lovci, osamsto metara nad morem, na Pišćetku, gdje pjesma odzvanja.


Napisao i snimio: Boris ĆAVAR