70.godina Lovačkog društva Lisica iz Skakavca

Napisao/la  Utorak, 29 Studeni 2016 11:25

Lovačko društvo "Lisica" iz Skakavca svečano je proslavilo 70. obljetnicu osnutka.

Te 1946. osnovali su ga Josip Kusanić Štruce, Josip Hrsan Toto, Ivan Horvat Kocka, Karlo Krčić, Mato Zidarević, Miko Zidarević, Matija Jovković, Marko Vidnjević, Vlado Zinaja, Branko Maslek, Dragan Vukmir, Stevo Jelkovac Nacek, Jura Boljkovac i Mato Boljkovac.

Društvo je s 18 članova gospodarilo lovištem veličine 5700 hektara. Obilovalo je srnećom divljači, zecom, fazanom, trčkom i divljom patkom.

Unatoč Domovinskom ratu u kojem su stanovništvo i lovci protjerani s ovoga prostora Lovačko društvo je opstalo. Rad je održavalo osam članova koji su zajedno s lovcima Karlovačke županije lovili na slobodnom teritoriju.

Nakon "Oluje", osam lovaca 1996. ponovo okupljaju članstvo. U proteklom 20 – godišnjem razdoblju od potpuno devastiranog lovišta, s puno truda i odricanja stvoreno je lovište bogato divljači, posebno srnećom, divljom svinjom, fazanom i divljom patkom. Obnovljena je ratom razrušena lovačka kuća, a 2009. otvoreno je i vlastito uzgajalište divljeg zeca. Danas društvo gospodari lovištem na 5954 hektara.

Proslava 70. godišnjice LD Lisica bila je povod i za odlikovanja. Predsjednik Mladen Hrsan primio je priznanje u ime cijelog LD-a. Devet lovaca – Mato Kvaternik, Dražen Manjerović, Ratko Tarabić, Eduard Varga i Stjepan Kristanić, dobitnici su lovačkih odličja III reda Hrvatskog lovačkog saveza.

Odlikovanja II reda dodjeljena su lovcima Željku Grubaču, Milanu Manjeroviću, Nikoli Rogozu i Ivanu Špine.

Izvor: radio-mreznica
Zadnja izmjena Utorak, 29 Studeni 2016 17:10