GODIŠNJA SKUPŠTINA LD „SRNA“ VELIKA GORICA

Napisao  Utorak, 04 Travanj 2017 10:03

Na svojoj godišnjoj skupštini, lovci LD „Srne“ Velika Gorica zbrojili su godišnje rezultate i predstavili ambiciozni plan rada. Skupština je održana 1. travnja.

Ovo društvo priprema monografiju o sedam desetljeća svog postojanja.

No, otkrili su kako se organizirano lovstvo u Velikoj Gorici spominje koncem 19. stoljeća. „Srna“ ima 39 članova, a zanimljivo je kako su društvo napustila dvojica članova, a pristupila trojica mladih lovaca. Kako je kazao Josip Jančić Babriga, predsjednik društva, nastaviti će se podmlađivanje društva, te razne aktivnosti u lovištu.

Svake godine lovci sudjeluju na „Turopoljskim večerima“ u Velikoj Gorici, gdje kuhaju lovački gulaš. Prošle godine na terenu lovišta je bilo Hrvatsko prvenstvo u oranju, pa su lovci pomagali organizatorima.

Nastavlja se tradicionalni Lovački bal koji promovira lovstvo u ovom kraju. Turopoljci su započeli prijateljske susrete s LD „Kapela“ Jezerane, a Ličani im uzvratli. Uz to, Turopoljci surađuju sa dosta okolnih društava i uzajamno se posjećuju.

Kako je kazao lovnik Zlatko Jurmanović, lov srnjaka je bio uspješan, ali se to ne bi moglo reći za prepelice. Ispušteno je dvjesto fazana, ali su grabežljivci u lovištu imali posla, pa je broj pernate divljači i zečeva smanjen. Prvi put, u lovu na štetočine ulovljena su i dva čaglja, koji se šire do samog Zagreba.

Nastavljaju se aktivnosti streljačke momčadi koju vodi Boro Trupčević, no lovci su dokazali kako bolje kuhaju gulaš za građane. U narednoj godini, uz radne akcije u lovištu i oko Lovačkog doma, urediti će se i stari bunar, čiji je dio bio na bunaru bana Josipa Jelačića, koji je imao kaštel i lovio u okolici Velike Gorice.

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR