Osvrt na sačmaricu Boxall & Edmiston kalibar 12

Napisao  Četvrtak, 21 Lipanj 2012 11:50

Boxall & Edmiston kalibar 12 Na tržištu, koje je već dugo godina podijeljeno na tradicionalne proizvođače lovačkog oružja, neobično je danas još pronaći i sresti se sa nečim novim tj. s novom Engleskom sačmaricom tipa side-by-side po cijeni od 16,000 funti. Uvijek je veliko zadovoljstvo isprobati i napisati nešto o novoj Engleskoj pušci, pogotovo kad u ovom slučaju dvije respektabilne osobe stoje iza ovog rada.

Osvrt na prekrasnu sačmaricu Boxall & Edmiston kalibar 12 (Recenzija by Mike Yardley) od 06.01.2011.g.

Ova puška je svakako kombinacija proizvoda Hi-tech tehnologije i vrhunskog majstorskog rada.

Na tržištu, koje je već dugo godina podijeljeno na tradicionalne proizvođače lovačkog oružja, neobično je danas još pronaći i sresti se sa nečim novim tj. s novom Engleskom sačmaricom tipa side-by-side po cijeni od 16,000 funti. Uvijek je veliko zadovoljstvo isprobati i napisati nešto o novoj Engleskoj pušci, pogotovo kad u ovom slučaju dvije respektabilne osobe stoje iza ovog rada.

Boxall & Edmiston - su partneri u inžinjeringu, a to su: gosp. Peter Boxal, koji je prije toga radio u firmama: Jaguar, W&C Scott, Holland & Holland. Drugi partner gosp. James Edmiston, prijašnji vlasnik Sterling Armamenta, započeli su tek prošle godine u novoj firmi i u svom novom početku izradu sačmarice položare, te su Engleskom tržištu ponudili svoj prekrasan proizvod, sačmaricu izrađenu u naboljoj tradiciji Engleskih naj puškara.

Već samo po sebi to je ogroman uspjeh i iznenađenje na tržištu, pogotovo što je u izradi ove puške korištena najnovija tehnologija. Filozofija firme je hi ti-tedch tehnologija ali i poštivanje i čuvanje tradicionalnih vještina gdje i kad je to moguće.

Boxall & Edmiston kalibar 12

Sve je to naravno uočljivo kad pogledate ovu prekrasnu sačmaricu, a tek kad je uzmete u ruke, ona sve govori. Dakle to je puška u kalibru 12, sa 28in cijevima, težinom od 6lb, sa savršeno spojenim metalnim dijelovima, savršenim spojem drvo metal, prekrasnom dubokom gravurom. Puška se temelji na tehnici Anson i Deeley vatrama. Prvi dojam kad uzmete pušku u ruke, je jednostavno fantastičan. Ima prekrasu osnovnu liniju i potpis majstora poškara. Puške koje se danas nude na tržištu, prenaglašeno su srojno obrađene, a gravure su uglavnom rađene laserkim postupkom (to je prihvatljivo za široka tržišta, kao uljepšavanje) ali ovdje u ovom primjeru je obilno prisutan ručni rad, čak i prebogat.

Impresivan je dojam kvalitete izrade cijevi i balansa, koju ta sačmarica ima. Svi dijelovi puške izrađeni su u vlastitim pogonima, ali su sastavljei kod ugovornih kooperanata.

Pušku je složio John Craven, koji je prije radio kod firme William & Son i kod Holland & Holland. Kundak je izradio Stephan Dupill, koji je između ostalog radio i za firmu Atkin Grant & Lang. Puščane cijevi (monoblok) spojene su TIG tehnologijom uradak Phila Turnera iz firme Bozard, koji je također radio u firmi Holland & Holland, kao i kod firme Purdey. Finiširanje sačmarice izvršio je Tony White, a majstorska gravura je rad Andy Miles-a. Ovo šta je sve navedeno je kao, who is who in England. (po principu, uzmi samo najbolje od najboljeg)

Boxall & Edmiston kalibar 12 - Cijevi

Dakle, ova sačmarica na tržištu je ponuđena za cijenu od 16,000 funta plus VAT. Podjednako kvalitetno izrađene puške na tržištu UK nikako nisu ispod 25,000 funti. Na ovaj gore naveden način izrade puške za tržište, gdje su korišteni mnogi zanati i ručni rad provjerenih i priznatih majstora svojeg zanata, autori su uspjeli proizvesti svoje viđenje puške snova, o kojoj maštaju mnogi, a dostupne su samo nekima.

Tehnički detalji: počnimo sa cijevima. Cijevi su u monobloku, sa fiksnim čokovima 1/4 i 1/2 (testni primjerak) Izrađene su od chrom vanadium čelika EN19. Cijevi su u TIG varu, tako da nemate osjećaj da je tu nešto rađeno nabrzinu. Cijevi su prekrasni cilindar i savršeno ravne. Puno je rada uloženo da se napravi takvo prekrasno oružje.

Boxall & Edmiston kalibar 12 - Osigurač

Vatre Anson & Deeley su malo intrigantno preinačene, jer je nožica izbacivača promijenjena. Ejektorski udarač je time mnogo efikasniji.

Utisak kod pucanja: Puška je savršeno napravljena, Okidači su odlični i podesivi. Osjećaj trzaja nije bitno za spomenuti. Puška je napravljena u Engleskom stilu, i autoru recenzije se je neobično dopala. Napomenuo je da se nakon obavljena testa, teško od nje rastao.

Boxall & Edmiston kalibar 12 - Gravure

Talijanski puškari predvode u upotrebi kompjutoriziranosti detalja izrade, ali mislim da teško netko drugi ima oko za detalje kao Engleki proizvođači lovačkog oružja. U ovom slučaju jako je prisutan motiv i filozofija, da se poštuje stari način izrade oružja, u maloj količini, ali savršeno izrađen.

Boxall & Edmiston kalibar 12 - Gravure

više informacija na www.boxhallandedmiston.co.uk Uredio i preveo Goran Kučić

Zadnja izmjena Četvrtak, 21 Lipanj 2012 11:59
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023