Memorijalni novinarski lov u sjećanje na Duška Radića

Napisao/la 
HLS
Ponedjeljak, 17 Veljača 2014 00:01

novinari-lov-LankaPedesetak novinara hrvatskih redakcija, ponajviše zagrebačkih, a među njima i Glasa Slavonije te Glasa lova i ribolova, potpomognuti prekaljenim baranjskim lovcima i gostima iz Hrvatskog lovačkog saveza te nekoliko županijskih lovačkih udruga, u samo nešto više od dva sata odstrijelili su čak 105 fazana.

 novinari-lov-Lanka

Bio je to doista lov za pamćenje.

Pedesetak novinara hrvatskih redakcija, ponajviše zagrebačkih, a među njima i Glasa Slavonije te Glasa lova i ribolova, potpomognuti prekaljenim baranjskim lovcima i gostima iz Hrvatskog lovačkog saveza te nekoliko županijskih lovačkih udruga, u samo nešto više od dva sata odstrijelili su čak 105 fazana.

U maglovito i na mahove kišovito subotnje jutro organizator lova (HLS) predvođen njegovim predsjednikom, generalom Đurom Dečakom, i domaćinom – Lovačkim društvom Fazan Darda pod vodstvom predsjednika Josipa Lukačeka, na Memorijalnom lovu za novinare u sjećanje na prerano preminulog novinara i urednika Hrvatskog radija te strastvenog ljubitelja lova, Duška Radića, u lovišnom predjelu Lanka, na zov lovačke trube započeo je još jedan organizirani lov.

Naravno, sve to nije moglo početi bez pravog lovačkog doručka. Kobasice i slanina na otvorenoj vatri, kotlovina u kojoj su vješti kuhari/lovci pripremali kotlete od veprovine i mesa jelena, ćevapi od divljači, salata od baranjskog kiselog kupusa, rakijica za bolje raspoloženje… Nedugo nakon što je glavni lovnik Ivan Šumanovac rasporedio u špalir lovce i upozorio ih na propise skupnog lova, lovački su psi razbudili još pospane fazane te su se začuli i prvi pucnji. Iz dobro napučenog lovišta fazanima, iz fazanerije Lovačkog društva Fazan, oni su izlijetali su pred lovce jedan za drugim - najveći broj njih i posljednji put. 

Odmor nakon prvog pogona, a onda i drugi. Opet isto. Veseli lovci ne susprežu zadovoljstvo. Broj odstrijeljenih fazana sve je veći. Prebrojavanje na kraju pokazuje da ih je točno 105! Nakon povrataka u lovačke prostorije u Dardi uslijedila je i završna lovačka svečanost. Uredno poredanim fazanima lovci su odali počast. Svakom od njih, po običaju u lovu, pripalo je nekoliko primjeraka. A onda opet pripremljeni lovački ručak započet s juhom od fazana. Potom ugodni lovački razgovori, veselje i kraj još jednog događaja za pamćenje. Do iduće godine, dogovoreno je.

Već tradicionalno, Hrvatski lovački savez organizira dva memorijalna lova za novinare godišnje, jedan na divlje svinje, a jedan na fazane. Ove smo se godine odlučili upravo za Baranju, da bi novinari vidjeli kako se lovi na ovim prostorima“  – kaže Đuro Dečak. Razgovor s njim usmjeravamo i na “ozbiljnije” teme hrvatskog lovstva uz pitanje zašto Hrvatska ne ostvaruje i osjetno veće prihode od lova?

Hrvatska je, kada je u pitanju lov, i danas daleko iznad standarda Europe, međutim imamo trajnu rak-ranu a to su minska polja. Još su svježa sjećanja na 1999. godinu, kada je u Voćinu, u zapadnoj Slavoniji, došlo je do stradavanja austrijskih lovaca što nas je vratio nekoliko godina unatrag“ ističe Dečak. Hrvatska još uvijek ima veliki prostor pod minama.

Dečak dodaje će u Hrvatsku u ovoj lovnoj sezoni doći oko 12.000 stranih lovaca. To je čak 50 posto više u odnosu na prije tri godine, što je velik napredak, no još uvijek manjo nego u vremenu prije Domovinskog rata. - Stoga su pred nama još uvijek velike zadaće. Ali, kao i svakom drugom poslu, a lovstvo je postalo isključivo gospodarska grana, bez svježeg kapitala nema ništa – veli Dečak i sa zadovoljstvom ističe kako je ipak uspio s ministrom turizma, Darkom Lorencinom, načelno dogovoriti da se ipak više proračunskih sredstava osigura za razvitak lovnog turizma, tako da on postane konkrentnij u odnosu na zemlje koje u njega posljednih godina ulažu ogromna sredstva, poput Mađarske, Češke, Poljske i sl.

Poslije Zelendvora kod Varaždina, Lovačko društvu Fazan iz Darde, koje danas ima 65 članova, posjeduje drugu po veličini fazaneriju u Hrvatskoj. Njezin je kapacitet 30.000, a posljednjih nekoliko godina uzgajaju od 18.000 do 22.000 fazana. Njima jednim dijelom napučuju vlastito lovište dok dio prodaju drugim lovačkim društvima. Lovačko društvo Fazan posljednih je godina snažno razvilo i druge svoje neprofitne i profitne djelatnosti, sagradilo je vlastitu klaonicu i hladnjaču za konfekcioniranje divljači kao i sobe sobe za spavanje te danas imaju cjelovitu i zaokruženu ponudu prestižne lovno-turističke destinacije.
Glas Slavonije, N.V., 09.02.
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 17:49
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023