ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA LSKŽ-e

Napisao/la 
HLS
Utorak, 24 Svibanj 2016 05:03

Pravutina, 20. svibanj 2016.

            Pravutina, malo pitoreskno mjesto pored Žakanja, nedaleko Ozlja, na samoj granici sa Slovenijom, bilo je domačin Redovnoj Izvještajnoj godišnjoj Skupštini Lovačkog saveza Karlovačke županije. Veliki odaziv skupštinara omogučio je nesmetano održavanje iste.

Predsjednik LSKŽ Vinko Pavlić, pozdravnim govorom obratio se kolegama lovcima, gostima i uzvanicima te je otvorio  Skupštinu. Jednoglasnim usvajanjem dnevnog reda, te izborom radnih tijela Skupština je krenula predviđenim točkama.

Predsjednik je svojim iscrpnim izvješćem upoznao sve skupštinare o radu Saveza u protekloj godini te o nadolazečim planovima za predstojeću lovnu sezonu. Od bitnijih događaja izdvojit čemo neke ;

 • LSKŽ broji 2690 lovaca koji su učlanjeni u 58 članica županijskog Lovačkog saveza. U članstvu ima 22. lovkinje  i 35 članova veterana (50+).
 • U Savezu je zaživjela lovna kinologija pod okriljem HKS-a. Održano je 8 lovnokinoloških manifestacija – ocjena oblika i IPO za pse goniće i ptičare te ispit u radu na krvnom tragu.
 • Ukupno je u 2015. godini u županiji ocijenjeno 87 lovačkih pasa što je gotovo za pola više od prethodne 2014. godine.  Sve materijalne troškove koje su imali vlasnici prilikom ocjenjivanja pasa, podmirio je HLS. LSKŽ je lovačkim društvima koja su organizirale lovnokinološke manifestacije pružio novčenu potporu. Savez ima 4 eduicrana lovnokinološka suca, što trenutno zadovoljava potrebe županijskog saveza.
 • Znatna financijska sredstva Savez je uplatio potpori članicama saveza i Veleučilištu u Karlovcu za razne programe razvoja lovstva i kinologije.
 • Gotovo sve aktivnosti u protekloj godini bile su podređene obilježavanju 20. godišnjice LSKŽ, potpisicanju sporazuma o suradnji između Lovačkog saveza Bavarske, Bavarske akademije za lov i prirodu i HLS-a, te na potpisivanje sporazuma između HLS-a i Karlovačke županije o priznavanju avalirane mjenice HLS-a. Vrijedno je napomenuti da su obilježena još dva jubileja – 5 godina od potpisivanja sporazuma o suradnji s Cehom lovaca grada Münchena i 15 godina od potpisivanja sporazuma o suradnji s ZLD Bele Krajine.
 • Izdana je brošura vezana uz sigurnost lovaca u lovu što je ostvareno tiskanjem 3000 primjeraka pod naslovaom “Sigurnost u lovu”.  Autori brošure su Marijan Grubešić, Zvonimir Vnučec i Robet Gorišek.
 • U sklopu proslave održan je lov u Skakavcu za goste iz  Bavarske i županiijski edukativni lov za članove Skupštine i goste Saveza u Vukmaniću.
 • U suradnji sa Karlovačkom županijom, odnosno Županom Ivanom Vučićem i njegovim suradnicima postignuta je hvale vrijedna suradnja, naime, sve članice Saveza mogle su se javiti na javni natječaj za dodjelu sredstava iz fonda za unapređenje lovstva za 2015. godinu koji je raspisala Karlovačka županija.
 • Održano je prvenstvno LSKŽ u lovnom streljaštvu u Banskom Kovačevcu, a reprezentacija Saveza je nastupila na državnom prvenstvu u organizaciji HLS-a u Bzenici, te je još održano niz lovno streljačkih takmičenja.
 • U suradnji sa PU Karlovačkom održalo se drugo predavanj,e pod naslovom “Siguran lov” za djelatnike policije s temom Dokumenti potrebni za izvršavanje pojedinačkog i skupnog lova.
 • Održan je i tradicionalni 7. “Gasto – lov” u Vivodini – takmičenje lovnih ureda u kuhanju lovačkog gulaša.
 • Sudjelovalo se na proslavi Sv. Huberta i 90. godišnjici HLS-a u organizaciji HLS-a u Zagrebu.
 • U 2015. godini izdano je 425 lovačkih iskaznica za stance što je neosporni pokazatelj razvoja lovnog turizma i gospodarstva u Županiji.
 • Postignuta je suradnja s Ministarstvom poljoprivrede – upravom za lovstvo, Karlovačkom županijom i Hrvatskim lovačkim savezom, vezano za rješavnje problema oko produženja lovozakupa za županijska lovišta za one lovozakupnike koji nisu dobili suglasnost Ministarstva u prvom krugu. U međuvremenu je, nakon izmjene zakona, dobivena suglasnost  te se još očekuje suglasnost DORH-a na produženje lovozakupa.
 • Jedna od aktivnosti kojom se Savez trenutno bavi je sudjelovanje u izradi nacrta novog Zakona o lovstvu od kojega očekuju pojednostavljivanje nekih procedura u smislu smanjivanje birokracije, primjerice lakše dobivanje dozvola za oružje.
 • Veliki osvrt bio je vezan za rješavanje problema Lovačkih društava, zbog velikih šteta prouzročenih stradavanjem divljači na prometnicama.
 • Pohvalio se suradnjom sa svim relevantnim subjektima vezanim uz lovstvo – HLS-om, Veleučilištem u Karlovcu, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zaštite okoliša – upravom za zaštitu prirode, MUP-om i DUZS-om.

Zaslužnim članovima LSKŽ-e dodijeljna su lovčka odlikovanja. Skupštinu su svojom nazočnošću uveličali dožupan Karlovačke županije Ivan Banjavčić, načelnik opčine Ribnik Željko Car, Marin Stanišić iz ureda za poljoprivredu i turizam KŽ-e, delegacija Ceha lovaca grada Müncehena, ispred ZLD Bele Krajine – Janez Pečarić predsjednik i Ivan Kralj dopredsjednik, predstavnici Lovske družine iz Adlešića, tajnik LS grada Zagreba Ivan Krupec, predsjenik LS Zagebačke županije Marinko Šebečić, načelnik PU Karlovačke Tomislav Kotić, ispred DUZS Karlovac gđa. Tatjana Čumpek te Božidar Gatarić  ispred krojačkog obrta „Vesna“. Nakon obračanja gostiju i završetka službenog dijela Skupštine druženje je nastavljeno uz ugodne zvuke Rogista LSKŽ i glazbeni sastav „Biseri“ te bogati stol restorana „Marijana“. Medijski su Skupštinu popratili TV 4 rijeke i portal LOVAC.info.

 

      Za LOVAC.info    Ivica Vukelja, prof.

Zadnja izmjena Utorak, 31 Svibanj 2016 20:55
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023