Tko odgovara za štetu nastalu naletom na divljač?

Napisao/la  Četvrtak, 23 Siječanj 2014 00:00

divljac-znakProšle godine na hrvatskim se cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta vozila na divljač, domaće životinje i ptice, što je jednako kao i 2012. godine. U opasnim srazovima jedna osoba je izgubila život, a čak 62 su ozlijeđene. U svim slučajevima počinjena je znatna materijalna šteta na vozilima, stoga se postavlja pitanje tko je odgovoran za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede.

nalet-divljac

Prošle godine na hrvatskim se cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta vozila na divljač, domaće životinje i ptice, što je jednako kao i 2012. godine.

U opasnim srazovima jedna osoba je izgubila život, a čak 62 su ozlijeđene. U svim slučajevima počinjena je znatna materijalna šteta na vozilima, stoga se postavlja pitanje tko je odgovoran za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede.

Odgovornost za nastalu štetu kod naleta vozila na divljač snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti. Zakon smatra kako u tim slučajevima vozač ne stigne pravovremeno reagirati i izbjeći životinju. Osim troškova počinjene materijalne štete i plaćanja kazne za izazivanje prometne nesreće, vozaču u tom slučaju slijedi i naknada štete nadređenom lovačkom društvu koji usmrćenu životinju mora adekvatno zbrinuti.

No, ukoliko mjerenjem tragova kočenja policajci uvide kako se vozač kretao prema propisima, za nesreću je odgovoran lovoovlaštenik lovišta u kojem je šteta nastala ili pak nadležna služba za održavanje prometnica ukoliko na toj dionici nisu postavili prometni znak opasnosti od naleta na divljač. Prema procjenama u Hrvatskoj se godišnje počini više od 20 milijuna kuna štete od naleta na životinje.

T-portal, 20.01.
Zadnja izmjena Četvrtak, 23 Siječanj 2014 00:43
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno