Njemačka: Prvi nacionalni simpozij na temu vuka

Napisao/la  Četvrtak, 08 Svibanj 2014 00:01

Stalan rast populacije vukova u Njemačkoj i njihovo dublje prodiranje u zapadne regije iz izvornih lovišta na granici s Poljskom uzrokovali su raspravu u javnosti i među donositeljima odluka. Dok se povećanje brojnosti vukova može smatrati uspjehom u smislu očuvanja i zaštite, ono je i sve veći razlog za zabrinutost dijela stanovništva – zemljoposjednika, uzgajivača životinja i lovaca.

Stalan rast populacije vukova u Njemačkoj i njihovo dublje prodiranje u zapadne regije iz izvornih lovišta na granici s Poljskom uzrokovali su raspravu u javnosti i među donositeljima odluka.

Dok se povećanje brojnosti vukova može smatrati uspjehom u smislu očuvanja i zaštite, ono je i sve veći razlog za zabrinutost dijela stanovništva – zemljoposjednika, uzgajivača životinja i lovaca.

Zato je Lovački savez Njemačke prije otprilike mjesec dana organizirao prvi simpozij o povatku vuka “Return of the Wolf - Welcome without ifs and buts?” (Povratak vuka – dobrodošlica bez oklijevanja i izgovora). Na simpozij su bili pozvani vladini dužnosnici, znanstvenici, političari, organizacije za zaštitu prirode, lovci i druge skupine. To je bio prvi događaj u Njemačkoj na saveznoj razini. Cilj skupa bila je objektivna rasprava uz suradnju svih interesnih skupina s ciljem pronalaženja održivog rješenja za suživot vuka i čovjeka.

wolf djvLovački savez Njemačke apelira na donošenje plana upravljanja na razini cijele države koji se temelji na međunarodnim smjernicama (trenutno svaka njemačka pokrajna ima svoj vlastiti plan upravljanja vukom). To je nužnost budući da se smatra da će brojnost populacije vukova rasti 30% godišnje i vukovi će i dalje prelaziti granicu Poljske i Njemačke. Lovački savez poziva na objektivno i znanstveno utemeljeno upravljanje vukom kako bi se definiralo povoljno stanje zaštite i pitanje fleksibilnosti u tumačenju stroge zaštite prema Direktivi o staništima.

Sve veći broj lovaca prolazi specifičnu obuku o monitoringu vuka pa će time i oni moći pružiti vrijedne dokaze o prisutnosti ove velike zvijeri na novim područjima. Lovački savez Njemačke zatražio je veću ulogu lovaca u programima praćenja vukova i procjeni podataka, kako bi se vuk bolje prihvatio u ruralnim područjima.

Lovac.info, prema FACE
Zadnja izmjena Nedjelja, 04 Svibanj 2014 13:51