Osnovana nova LU Lonjsko polje Mužilovčica

Napisao/la  Srijeda, 09 Srpanj 2014 00:04

Najveća pokora koja se može dogoditi lovačkim društvima i udrugama je pored nesretnog stradavanja svojih članova i pomora divljači, gubitak svojeg lovišta. Svoje lovište lovci ljubomorno čuvaju, izgrađuju, da bi se ponosili svojim doprinosom čuvanju prirode u svojem kraju. Međutim, rigorozni propisi i nalazi lovnih inspekcija dovedu lovce u nemilost, tako da se unatoč tekućem zakupu izgubi pravo na lovište. Ovakva sudbina zapečatila je rad i postojanje Lovačkog društva-udruge „Fazan" Kratečko...

Najveća pokora koja se može dogoditi lovačkim društvima i udrugama je pored nesretnog stradavanja svojih članova i pomora divljači, gubitak svojeg lovišta. Svoje lovište lovci ljubomorno čuvaju, izgrađuju, da bi se ponosili svojim doprinosom čuvanju prirode u svojem kraju. Međutim, rigorozni propisi i nalazi lovnih inspekcija dovedu lovce u nemilost, tako da se unatoč tekućem zakupu izgubi pravo na lovište.

Ovakva sudbina zapečatila je rad i postojanje Lovačkog društva-udruge „Fazan" Kratečko. Lovcima je ostalo u posjed lovački dom i okolno dvorište u Mužilovčici, a državno lovište br. III/19 „Lonja"veličine 6.932 hektara u kojem obitavaju jeleni, srne, divlje svinje i razne vrste pernate lovne divljači dano je na prodaju. Da se to ne dogodi, osnovana je nova Lovačka udruga „Lonjsko polje" Mužilovčica s novim rukovodstvom, te je ponovo zakupljeno lovište uz znatno viša financijska sredstva. Učinjeno je to jednoglasnom odlukom od strane 41 matičnog i 20 pridruženih članova među kojima je i lovkinja Marina Strmić. Vrijedilo je truda i odricanja, kaže predsjednik Željko Strmić i novi tajnik Udruge i županijskog Lovačkog saveza Dražen Poturica, ističući da je od svega najvažnije da je lovište ostalo u posjedu domaćih lovaca.

Lovačkom slavlju u Mužilovčici pored lovaca nove Lovačke udruge i mještana svih uzrasta, nazočili su predstavnici ostalih lovačkih udruga i društava sisačko-moslavačkog kraja, a proslavu su uveličali predsjednik županijskog Lovačkog saveza Vlado Kireta i dopredsjednik Ivica Pučko. U veseloj atmosferi, druženju i zajedništvu održana su lovačka natjecanja u streljaštvu na metu srnjaka u kojem je pobijedio lovac Željko Šalaja, te gađanje mete zeca u trku gdje je najbolji rezultat postigao lovac Mario Kocmanić.

Narodnom veselju povodom uspostave nove Lovačke udruge doprinijeli su mjesni svirači, te raznovrsna jela među kojima i pečeni vol na ražnju.

LS Sisačko moslavačke županije
Zadnja izmjena Utorak, 08 Srpanj 2014 22:35