Vrijedne ruke članova LD Kobac Vladislavci

Napisao/la  Nedjelja, 27 Srpanj 2014 00:01

Lovačke puške miruju, ali to ne znači da miruju i lovci. Oni okupljeni oko Lovačkog društva “Kobac” iz Vladislavaca okupili su se prošlog vikenda na još jednoj zajedničkoj radnoj akciji. Za potrebe unaprijeđenja lovstva napravili su volijeru, a za unaprijeđenje druženja - sjenicu.

Lovačke puške miruju, ali to ne znači da miruju i lovci. Oni okupljeni oko Lovačkog društva “Kobac” iz Vladislavaca okupili su se prošlog vikenda na još jednoj zajedničkoj radnoj akciji i napravili volijeru i sjenicu.

- Društvo smo koje gospodari zajedničkim lovištem XIV/126 koje se prostire na površini od 3.800 hektara. Nalazi se na području Općine Vladislavci, na katastarskim općinama Hrastin, Dopsin i Paulin dvor. Odlikuje ga velika bioraznolikost, omeđeno je šumom te rijekom Vukom i Bobotskim kanalom - kaže Ernest Nad, predsjednik društva.

U namjeri da ojačaju matični fond divljači, lovcima će (uz potporu LS Osječko baranjske županije i HLS-a) biti isporučeno 300 fazanskih pilića te 20 zečeva. Kako bi se za njih osiguralo sigurno odrastanje, sagrađen je gospodarski objekt – volijera. - Cilj je fazanima u toj početnoj fazi osigurati sigurno hranjenje, ali i adekvatnu zaštitu od šumskih predatora - kaže Željko Filipović, lovnik u Društvu.

No, kako bi i sebi ugodili boravak u lovištu, odlučili su napraviti i sjenicu.

- Ona ne bi bila namijenjena samo za odmor i druženje nas lovaca nego bi ovaj prostor dali na raspolaganje i izletnicima, prije svega mještanima općine, te primjerice za boravak u prirodi učenicima domicilne osnovne škole Mate Lovraka - kaže Nad. Obje investicije, kroz nabavku potrebnog materijala vrijedne su oko 25.000 kuna.

LD Kobac okuplja 38 članova a aktivno je i u programima vezanim za zaštitu okoliša, održavanja staništa, te postvaljanja čeka i hranilišta. - Ako se osvrnemo na lovno-gospodarski dio, prošle sezone imali smo odstrel 180 fazana, 30 zečeva, 27 komada srneće divljači i šest divljih svinja - priča Filipović. U društvu imaju i devet pasa s položeni radnim ispitom, o kojima se skrbi Adam Hmura.

Sve u svemu, sasvim su dobro ekipirano društvo koje ima i jasne planove za budućnost. Uostalom, među kolegama su poznati po organiziranju sada već tradicionalnog novogodišnjeg lova, kada ugoste veliki broj svojih kolega iz cijele Hrvatske.

Glas Slavonije, 23.07., D.K.