Fazani protiv Solinjana

Napisao/la  Ponedjeljak, 28 Srpanj 2014 00:05

Fazani su, prema riječima stanovnika Solina, postali napast koja uništava ljetinu po vrtovima. Iako su paprike, tikvice i patlidžani ostali (za sad) pošteđeni njihovih kljunova – rajčice nisu. Jato fazana obično sleti u polje i krene redom, i tako već nekoliko godina. Lovci objašnjavaju - po naselju se ne smije pucati, obratite se komunalnom redaru.

Fazani su, prema riječima stanovnika Solina, postali napast koja uništava ljetinu po vrtovima. Iako su paprike, tikvice i patlidžani ostali (za sad) pošteđeni njihovih kljunova – rajčice nisu. Jato fazana obično sleti u polje i krene redom, i tako već nekoliko godina.

„Fazani nas izluđuju danima, pojidoše nan sve pome iz vrtla. Nije ovo prva godina da nan se ovo događa, ali sada ka da su poludili, i to samo za pomama. Evo, na siće ih kupin, i crvenih i zelenih!“ – žale se vrijedne domaćice.

Iz LS Splitsko-dalmatinske županije vele, kako i jest, da lovci ne smiju pucati u naselju. Prema riječima Mladena Balića, predsjednika LS, građani bi se trebali pismenim putem obratiti komunalnom redaru grada Solina kako bi zajednički pronašli rješenje.

Prije su se fazani znali puštati u kliško polje, pa su, po svemu sudeći, neki ostali i spustili se još malo niže.

– Fazani inače nemaju običaj tako uništavati poljoprivredne nasade, oni traže crve, gliste, čak i spuže, pa tako znaju biti i korisni. Jedino što je moguće jest da, ako su na mjestu gdje nema vlage, traže sokove iz poma – misle lovci. Stanovnici su nastojali staviti i kante s vodom te napraviti pojila ali to nije dalo učinka.

Slobodna Dalmacija, 25.07., M.S.