LS Splitsko dalmatinske županije - "Siguran lov" i za strane lovce

Napisao/la  Subota, 02 Kolovoz 2014 00:25

"Lovci vrijeme u lovu provode i bez puške, a stranci se moraju javiti lokalnim lovačkim društvima i od njih dobiti dozvolu. Uz dozvolu će dobiti i letak" - kazao je Mladen Balić, predsjednik LS Splitsko dalmatinske županije. Siguran lov projekt je kojeg realiziraju Splitsko-dalmatinska županija i Županijski lovački savez u organizaciji Županijskog odbora za sigurnost, a koji ima za cilj poboljšati sigurnost u lovu i razviti svijest lovaca kako bi se u određenom trenutku mogle prevenirati ozljede ili eventualne nesreće.

"Lovci vrijeme u lovu provode i bez puške, a stranci se moraju javiti lokalnim lovačkim društvima i od njih dobiti dozvolu. Uz dozvolu će dobiti i letak" - kazao je Mladen Balić, predsjednik LS Splitsko dalmatinske županije.

Siguran lov projekt je kojeg realiziraju Splitsko-dalmatinska županija i Županijski lovački savez u organizaciji Županijskog odbora za sigurnost, a koji ima za cilj poboljšati sigurnost u lovu i razviti svijest lovaca kako bi se u određenom trenutku mogle prevenirati ozljede ili eventualne nesreće. Županijski lovački savez tiskao je letak s uputama za sigurniji lov na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku kojeg će podijeliti domaćim i stranim lovcima.

- U moja dva mandata ostvarili smo dobre kontakte s MUP-om, a posebno sa Županijom i našom Policijskom upravom i dobili punu podršku u sprječavanju krivolova. Lovci se u prvom redu bave zaštitom i uzgojem, a zadnja stavka je lov. Na letku je obuhvaćeno sve što bi jedan lovac trebao znati. Lovci vrijeme u lovu provode i bez puške, a stranci se moraju javiti lokalnim lovačkim društvima i od njih dobiti dozvolu. Uz dozvolu će dobiti i letak - kazao je Mladen Balić, predsjednik Županijskog lovačkog saveza.

Paško Ugrina, voditelj Odjela prevencije u PU SD, tvrdi kako od ukupnog broja ozljeda u lovu 10 posto otpada na samoranjavanje. - To ukazuje na to da postoji prostor za nadogradnju, a pitanje je da li policija može znati za sve slučajeve krivolova - istaknuo je Ugrina.

Dožupan Ante Šošić koji je i sam lovac kaže kako se ljudi trebaju upoznati s područjima koja su sigurna za lovstvo. - Ne radi se samo o rekreacijskom lovu. Znamo da stranci silne novce daju za trofejnu divljač i tu postoji i veliki turistički potencijal. Ja sam lovac, ali nemam vremena baviti se time. To je prije svega zdravo, ali mnogi se bave lovom zbog mogućnosti da nešto zarade, a meni su drugačiji motivi - tvrdi Šošić.

Na letku su naglašena osnovna pravila ponašanja u lovištima. Istaknuto je da se pri nošenju oružja ne smije držati ruka na obaraču, da nije dopušten ulazak u lovište u alkoholiziranom stanju, a oružje i streljivo mora se držati izvan dohvata djece. Naglašena je prevencija i suzbijanje svih oblika kaznenih dijela i prekršaja u lovu, kao i prava i obveze koje proizlaze iz isprave o oružju.

Dalmacija news, 25.07., I.B.