Ostrijeljen "najveći" slon u Africi? - Kljove preko 100kg

Napisao  Subota, 17 Listopad 2015 20:37

Mediji bruje s viješću da je njemački lovac nepoznatog identiteta odstrijelio "največeg" afričkog slona s kljovama teženi preko 100kg.

Njemački lovac na safariju u Zimbabveu ubio je slona s ogromnim kljovama, ikonu zemlje, jednog od nekolicine preostalih u svijetu koji imaju kljove teže od sto kilograma.

Fotografije slona s divovskim kljovama koji leži mrtav pod nogama europskog lovca izazvale su bijes javnosti, prenosi Mashable.

Slon je ubijen 8. listopada na privatnom lovnom području u blizini nacionalnog parka Gonarezhou. Presudio mu je neimenovani njemački lovac koji je dozvolu platio 60.000 dolara. Bio je u pratnji lokalnog profesionalnog lovca.
Nijemac je doletio u Zimbabve na sportski lov u trajanju od 21 dana s ciljem pronalaska i ubijanja “velike petorke”: slonova, leoparada, lavova, bizona i nosoroga.

Uništenje nezamjenjivog prirodnog blaga

Lokalne vlasti još pokušavaju identificirati ubijenog slona. Nije pripadao nacionalnom parku  Gonarezhou, ali moguće je da je došao iz obližnjeg nacionalnog parka Kruger.

“Moja prva reakcija na smrt slona je šok i velik osjećaj tuge. To su živući muzeji”, izjavila je dr. Michelle Henley, viša znanstvenica i istraživačica programa Elephants alive!.

“Ovo je bio legalan lov i klijent nije učinio ništa loše. Mi lovci imamo debelu kožu i znamo što će ‘zeleni’ reći. Ovaj slon vjerojatno je imao oko 60 godina i proširio je svoje sjeme mnogo, mnogo puta”, izjavio je čovjek koji je dogovorio lov za The Telegraph, no ostao je anoniman.

Johnny Rodrigues, direktor Zimbabveanskog društva za očuvanje, izjavio je za BBc kako je slon mogao poživjeti još barem 15 godina i optužio lovca za uništenje nezamjenjivog prirodnog čuda.

Pretpostavlja se da je slon bio star oko 40 godina. Imao je kljove teške 55 kilograma i, vjerovatno, je bio najveći slon odstrjeljen na afričkom kontinentu u poslednjih nekoliko desetljeća.

‘Za sve je kriva američka politika’

Ovaj incident dogodio se ubrzo nakon trovanja 40 slonova cijanidom u nacionalnom parku Hwange. Lokalno društvo za zaštitu životinja nudi nagradu za informacije o ubojicama koje su otrovale slonove.

Oppah Muchinguri, ministrica okoliša, u ponedjeljak je za porast krivolova okrivila Sjedinjene Američke Države.

“Sav ovaj krivolov događa se zob američke politike zabranjivanja sportskog lova. u sportskom lovu ubijanje slona stajalo bi 120.000 dolara, a ovako turisti plaćaju 10 dolara kako bi ga vidjeli”, rekla je ministica, dodavši kako je novac od sportskog lova od životne važnosti za očuvanje prirode.

Izvor: Mashable/Danas.hr
Zadnja izmjena Subota, 17 Listopad 2015 21:17

Srodni sadržaj (po oznakama)